Reklama:

Pora na pomidora

Informacja prasowa: PR Account Executive Sfera PR

Ten tekst przeczytasz w 3 min.

Pora na pomidora

medforum

Pomidor

Początkowo uważane za trujące i hodowane wyłącznie dla ozdoby, obecnie trafiają na nasze stoły pod wieloma postaciami. Cenimy je nie tylko za smak i apetyczny kolor.

Reklama:

Pomidory powinny być jędrne, bez uszkodzeń, zgnilizn i o jednolitym kolorze. Ważną rolę odgrywa także zapach, który powinien być najintensywniejszy w okolicy szypułki.

Pomidory muszą być dojrzałe, chyba że nie chcemy wykorzystać ich od razu. Wtedy możemy zdecydować się na lekko niedojrzałe, które dłużej będą świeże i dojrzeją z czasem, gdy zostawimy je w ciepłym miejscu.

Pomidory powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, w suchym i nienasłonecznionym miejscu, szypułkami do góry.

Nie powinno się ich przechowywać w lodówce – tracą wtedy właściwy smak, kolor i strukturę. Choć dostępne są przez cały rok, dobrze wiadomo, że smak pomidora kupionego w środku zimy w supermarkecie pozostawia wiele do życzenia.

Korzystajmy więc z sezonu i sięgajmy po te gruntowe, dojrzewające na słońcu, kupione na targu od sprawdzonego sprzedawcy. Poza sezonem postawmy na te przetworzone.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Styl życia

gość
Problem ze spadkiem libido
Mam problemy z libido. Zastanawiam się czy moze mieć to związek z nadciśnieniem na jakie choruję? Staram się lekami regulować ciśnienie, ale wiadomo, ze czasami tak się zdenerwuję, że ciśnienie mi po...
Gdzie najchętniej kupujecie ubrania?
Wolicie galerie handlowe, małe sklepiki, second-handy/outlety czy np. kupowanie przez internet? Macie jakieś ulubione marki czy wybieracie ciuchy które wam się podobają bez względu na metkę?
Reklama:
Reklama: