Reklama:

Pora na pomidora

Informacja prasowa: PR Account Executive Sfera PR

Ten tekst przeczytasz w 3 min.

Pora na pomidora

medforum

Pomidor

Początkowo uważane za trujące i hodowane wyłącznie dla ozdoby, obecnie trafiają na nasze stoły pod wieloma postaciami. Cenimy je nie tylko za smak i apetyczny kolor.

Reklama:

Zawierają również witaminy z grupy B, witaminy PP i K, wapń, żelazo, magnez. Sposobów na ich przygotowanie jest naprawdę wiele.

Pomidory możemy jeść surowe – jako dodatek lub podstawa sałatek. Świetnie smakują również w formie zup i kremów. Można je również smażyć, dusić, grillować, faszerować, a niektóre z odmian nawet suszyć.

Co ważne, pomidor, jako jedno z nielicznych warzyw, zyskuje po przetworzeniu.

Nasz organizm przyswaja likopen lepiej, gdy pomidory są lekko przetworzone. W postaci ketchupu, przecieru czy koncentratu będą więc pod tym względem bardziej wartościowe niż te prosto z krzewu.

Po pomidory powinny szczególnie chętnie sięgać osoby, które zrzucają wagę:

- są bowiem niskokaloryczne,

- pobudzają przemianę materii,

- oczyszczają organizm

- dają uczucie sytości

Jak wybierać i przechowywać pomidory?

Przy kupowaniu pomidorów warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Styl życia

gość
Problem ze spadkiem libido
Mam problemy z libido. Zastanawiam się czy moze mieć to związek z nadciśnieniem na jakie choruję? Staram się lekami regulować ciśnienie, ale wiadomo, ze czasami tak się zdenerwuję, że ciśnienie mi po...
Gdzie najchętniej kupujecie ubrania?
Wolicie galerie handlowe, małe sklepiki, second-handy/outlety czy np. kupowanie przez internet? Macie jakieś ulubione marki czy wybieracie ciuchy które wam się podobają bez względu na metkę?
Reklama:
Reklama: