Reklama:

Pora na pomidora

Informacja prasowa: PR Account Executive Sfera PR

Ten tekst przeczytasz w 3 min.

Pora na pomidora

medforum

Pomidor

Początkowo uważane za trujące i hodowane wyłącznie dla ozdoby, obecnie trafiają na nasze stoły pod wieloma postaciami. Cenimy je nie tylko za smak i apetyczny kolor.

Reklama:

Zawierają również witaminy z grupy B, witaminy PP i K, wapń, żelazo, magnez. Sposobów na ich przygotowanie jest naprawdę wiele.

Pomidory możemy jeść surowe – jako dodatek lub podstawa sałatek. Świetnie smakują również w formie zup i kremów. Można je również smażyć, dusić, grillować, faszerować, a niektóre z odmian nawet suszyć.

Co ważne, pomidor, jako jedno z nielicznych warzyw, zyskuje po przetworzeniu.

Nasz organizm przyswaja likopen lepiej, gdy pomidory są lekko przetworzone. W postaci ketchupu, przecieru czy koncentratu będą więc pod tym względem bardziej wartościowe niż te prosto z krzewu.

Po pomidory powinny szczególnie chętnie sięgać osoby, które zrzucają wagę:

- są bowiem niskokaloryczne,

- pobudzają przemianę materii,

- oczyszczają organizm

- dają uczucie sytości

Jak wybierać i przechowywać pomidory?

Przy kupowaniu pomidorów warto zwrócić uwagę na kilka kwestii.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Styl życia

🧠 Sprawdź swoją wiedzę! Quizy i łamigłówki na Medforum.pl
Cześć wszystkim! 🙂 Chcielibyśmy polecić Wam nową zakładkę na stronie https://medforum.pl/quizy, gdzie znajdziecie quizy i łamigłówki edukacyjne na różne tematy. To świetna okazja, żeby w luźny...
gość
poradnia COiO
Czesc dziewczyny. Zastanawiam się czy nie skorzystać z pomocy poradni centrum odchudzania i odżywiania. Już którąś opinie słyszałam pozytywną. Czy któraś z Was korzystała z ich pomocy przy odchudza...
Gdzie najchętniej kupujecie ubrania?
Wolicie galerie handlowe, małe sklepiki, second-handy/outlety czy np. kupowanie przez internet? Macie jakieś ulubione marki czy wybieracie ciuchy które wam się podobają bez względu na metkę?
Reklama:
Reklama: