Tajemniczy zielony proszek, który zyskał ostatnio bardzo na popularności, to matcha. Pije się latte, herbaty, koktajle, smoothie, shoty z matchą i dodaje się ją do różnych potraw. Czym właściwie jest i dlaczego warto jej spróbować? Odpowiedź, jak zwykle, poniżej.
Jak przyrządzić matcha tea latte?
Potrzebować będziemy:
1 łyżeczkę matchy
50 ml gorącej (nie wrzącej) wody
200 ml ciepłego, spienionego mleka
opcjonalnie: cukier trzcinowy, ksylitol, miód lub inny słodzik
-
Zalewamy matche wodą i mieszamy, najlepiej urządzeniem do spieniania mleka. Jeśli używamy cukru lub innego słodzika, możemy go dodać, gdy matcha się rozpuści.
-
Dolewamy ciepłego, spienionego mleka.
Podsumowanie
Matchę więc warto pić i jeść. Może ona być dobrym zamiennikiem dla naszej codziennej kawy czy też po prostu dobrym dodatkiem do posiłku. Warto się przekonać do jej smaku i cieszyć się benefitami zdrowotnymi płynącymi ze spożywania tej substancji.