Lato to okres, w którym pogoda zachęca do większej aktywności fizycznej, kąpieli słonecznych i spędzania czasu na świeżym powietrzu. Dobrym rozwiązaniem, by wesprzeć organizm w tych aktywnościach...
W dobie łatwego dostępu do informacji i mody na zdrowe żywienie, liczba źródeł, z których można czerpać wiedzę na temat diety jest większa niż kiedykolwiek. To pozytywne zjawisko, jednak zdarza się,...
Etykiety produktów spożywczych swoim wyglądem zwracają uwagę konsumentów oraz pozwalają w ułamku sekundy rozpoznać markę i rodzaj produktu. Poza tymi cechami mają także istotną wartość informacyjną –...
Wraz z końcem wiosny i nadejściem lata coraz chętniej uprawiamy sport i spędzamy czas na świeżym powietrzu. Wysiłek fizyczny jest niezbędnym elementem dbałości o poprawne funkcjonowanie organizmu,...
Krew – każdy z nas posiada jej około sześciu litrów. Czerwony, życiodajny płyn pełni ważną rolę w organizmie – to właśnie dzięki krwi, możliwe jest transportowanie tlenu, dwutlenku węgla i innych...
Stosowanie doustnych leków przeciwcukrzycowych nowej generacji, tzw. FLOZYN u pacjentów z cukrzycą typu 2 zmniejsza śmiertelność o 51%, a ryzyko hospitalizacji z powodu niewydolności serca o 39% -...
Niemal co 10. dorosły Polak nigdy nie sprawdzał poziomu cukru we krwi – wynika z badania opinii przeprowadzonego przez Koalicję na Rzecz Walki z Cukrzycą w ramach kampanii społeczno-edukacyjnej...
Jedną z przyczyn choroby hemoroidalnej jest długotrwałe siedzenie w pracy przy biurku, w samochodzie czy w fotelu przed telewizorem. Jej dolegliwości pomoże zmniejszyć jednoczesne zastosowanie pola...
Anaboliki stosowane na przyrost masy mięśniowej, siły i wytrzymałości, niosą poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Nie tylko zaburzają pracę wielu narządów, m.in. wątroby lub serca, ale mają...
Współwystępowanie zaburzeń psychicznych z chorobami neurologicznymi nie jest rzadkie. W przypadku niektórych jednostek, którymi typowo zajmują się neurolodzy, problemy psychiczne występują u nawet...
W Polsce na choroby reumatyczne cierpi około 10 milionów osób, z czego ponad 44 tysiące to chorzy na ŁZS - łuszczycowe zapalenie stawów (1). Z myślą o nich, 26 czerwca ruszyła ogólnopolska kampania...
Wakacje kojarzą się z czasem beztroski, relaksu i odpoczynku od obowiązków. Jesteśmy wtedy mniej ostrożni, odkładamy na bok profilaktyczne działania i tym samym stajemy się bardziej podatni na różne...
Grzybica pochwy, gdy nawraca, staje się jedną z trudniejszych do wyleczenia infekcji. Dodatkowo, jeśli jest niedoleczona lub źle leczona, powraca ze zdwojoną siłą. Jak ustrzec się uporczywych...
Komentarz: Dr inż. Jarosław Markowski, instytut ogrodnictwa
Popularne na forum
Moda na zdrowy styl życia staje się coraz bardziej popularna, a wiedza w tym zakresie bardziej powszechna. Prawidłowe żywienie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrego samopoczucia, a także pełni...
Zbilansowana dieta – zazwyczaj wiemy na czym polega, ale mamy problemy z wdrożeniem jej w życiu codziennym. Ponad połowa badanych matek twierdzi, że to zrównoważenie polega na spożywaniu 5 posiłków...
Opakowania kartonowe są często wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dlaczego tak się dzieje? Pomimo tego, że często po nie sięgamy, np. będąc na zakupach w sklepie, nie zawsze mamy wiedzę o ich...
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony,...
Tłuszcze nasycone i nienasycone. Utwardzanie, rafinacja i estryfikacja… Pojęcia związane z wiedzą o tłuszczach mogą przyprawić o zawrót głowy – co oznaczają i dlaczego warto je rozumieć? Rozmawiamy...
Masz Hashimoto, cukrzycę typu 1 albo reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)? Możesz mieć także celiakię – trwałą nietolerancję glutenu, która często współwystępuje z tymi chorobami. Nieleczona celiakia...