Początkowo anyż gwiaździsty, nazywany także gwiazdkowym stosowany był jako przyprawa w naszej kuchni. Warto wspomnieć tutaj o tym, że już starożytni Grecy stosowali go do „leczenia” niektórych chorób. W chwili obecnej także wykorzystywany jest w łagodzeniu niektórych nieprzyjemnych dolegliwości np. ze strony układu pokarmowego czy oddechowego.
Anyżem gwiaździstym nazywamy wysuszone owoce drzewa o nazwie badian właściwy (Illicium verum). Wyglądem przypomina ośmioramienną gwiazdkę, jest bardzo aromatyczny i ma brązowy kolor. Jego właściwości są nieocenione a znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej przy:
- problemach z wzdęciami oraz gazami
- łagodzeniu skutków nadmiernego przejedzenia się
- pobudzaniu soków trawiennych (żołądkowych)
- poprawie trawienia
- problemach z układem oddechowym (ma działanie wykrztuśne)
- łagodzeniu objawów męczącego kaszlu.
Anyż gwiaździsty bardzo często używany jest do przyprawiania warzyw, mięs, kompotów, herbaty, wypieków, zup owocowych ale także przy wyrobie różnego rodzaju alkoholi.