Reklama:

Warzywa niedoceniane a takie Zdrowe! (314)

Forum: Nasze zdrowie

Liderka opinii
09-06-2012, 12:14:19

Słodka papryka jest doskonałym źródłem witaminy C potrzebnej do utrzymania zdrowej skóry, wiazadeł i kosci.
W porcji zielonej papryki jest jej 2 razy wiecej niż w takiej samej wagowo porcji pomarańczy
Czerwona papryka natomiast nie tylko zawiera 3 razy wiecej witaminy C niż pomarańcze, ale jest tez doskonalym źrodlem beta-karotenu, przeciwutleniacza przekształcanego w organizmie na witaminę A.
Liderka opinii
09-06-2012, 12:15:35

Papryka zawiera też bioflawonoidy. Przypuszczalnie zarowno beta-karoten jak i bioflawonoidy neutralizuja wolne rodniki i w ten sposob chronia organizm przed rakiem
Liderka opinii
09-06-2012, 12:17:48

Papryka dojrzewajac zmienia kolor z zielonego na czerwony lub żółty i staje sie slodsza.
Wiekszosc spozywanych przez nas papryk to papryki zielone. Sa one w pełni rozwinięte, ale nie calkiem dojrzałe. Skórka zielonej papryki jest woskowata i moze byc cieżko strawna, ale dzieki temu papryke mozna dłużej przechowywać.
Liderka opinii
09-06-2012, 12:20:13

Papryka jest doskonalym dodatkiem do salatek i innych potraw. Mozna ja upiec na ruszcie i obrac ze skorki, jednak traci wtedy czesc skladnikow odzywczych.
Po upieczeniu, obraniu ze skorki i przetarciu, mozna jej uzyc do przygotowania beztłuszczowego sosu do mies, makaronu lub ryb.
Liderka opinii
09-06-2012, 12:21:21

Pasternak
Zalety:
- Dosc dobre źródło skrobi i błonnika
- Dosc dobre źródło witaminy C i E
- Zawiera kwas foliowy
Liderka opinii
09-06-2012, 12:22:48

To korzenne słodkie skrobiowe warzywo zimowe stanowi zdrowy zamiennik ziemniakow.
Czesto zapomina sie ze zawiera sporo blonnika, ktory pomaga utrzymac regularna prace jelit i może chronic przed rakiem okrężnicy.
Liderka opinii
09-06-2012, 12:24:55

Pasternak jest dosc dobrym źródłem przeciwutleniaczy- witamin C i e oraz zawiera kwas foliowy, potrzebny do budowy zdrowych komórek krwi.
Pasternak jest najslodszy kilka tygodni po pierwszych mrozach. Niska temperatura powoduje, że zawarta w nim skrobia przekształca sie w cuier
Liderka opinii
09-06-2012, 12:47:02

takaiga 2012-06-09 13:42:14
kajav 2012-06-09 13:39:01
takaiga 2012-06-09 13:36:31 Ja dzisiaj wcinam sałatę lodową z sosem sałatkowym... mmm pycha! :)
OOO jeszcze tak nie jadłam musze sprubować a jaki sos sałatkowy ?
zawsze jadłam z włoskim sosem a teraz kupilam czosnkowy i tez smakuje super :)
do ziemniaczków jest ta sałata przepyszna, ale czekam na meza az wroci z pracy :)
Ja zawsze jadłam z sosem Węgierskim a Tych nie, musze sprubować
Liderka opinii
10-06-2012, 11:55:32

Pomidory
Zalety
- Są niskokaloryczne
- Dobre źródło karotenów i potasu
- Dość dobre źródło witaminy C i E
Liderka opinii
10-06-2012, 11:56:39

Wady:
- Często bywają powodem alergii objawiającej sie wysypką
- Zielone moga wywoływac migrene

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zmniejszona ochota na seks
Jestem kilka lat w związku małżeńskim. O ile kiedyś praktycznie nie wychodziliśmy przez cały weekend z łóżka o tyle teraz coraz rzadziej dochodzi do zbliżeń. Czy to wynik zmniejszonego apetytu na sex? Mniejsze libido? Czym to tłumaczyć? Jak to u was wygląda?
gość
dbanie o uszy dziecka
jak dbacie o uszy swoich dzieci?? jak można zapobiegać zatykaniu woskowiną?
gość
rozszerzanie diety
czy wasze dzieci chętnie zaczęły jeść stałe posiłki?? parę dni temu zaczęlam dawać dziecku marchewkę, kupiłam gotowy słoiczek hipp bio, mały je chętnie chyba powinnam teraz dać inne warzywo?
gość
Hospitalizacja
Jakie są kryteria, jakie musi spełnić cukrzyk by kwalifikował się na pobyt na oddziale diabetologii?
Powiązane
Reklama:
Reklama:
Reklama: