Reklama:

Warzywa niedoceniane a takie Zdrowe! (314)

Forum: Nasze zdrowie

Liderka opinii
06-06-2012, 17:09:56

Korzystajac z kuchenki mikrofalowej, mozna zredukowac wielkosc strat witaminy C.
Najwiecej skladnikow odzywczych gromadzi sie w ciemnych, zewnetrznych lisciach kapusty.
Kiszona zawdziecza swoj smak fermentacji. Na skutek spozywania produktow fermentacji mlekowej, zawierajacej zywe kultury bakteri, opanowuja one środowisko jelit.
Poprawia to proces trawienia i wchlaniania skladnikow odzywczych oraz dostarcza witamin z grupy B
Liderka opinii
06-06-2012, 17:11:46

Karczochy
Zalety
- Dobre źrodlo kwasu foliowego i potasu
- Pomagaja kontrolowac poziom cholesterolu we krwi
- Poprawiaja funkcjonowanie watroby
Liderka opinii
06-06-2012, 17:15:41

Wrzywo to jest źródłem kwasu foliowego i potasu, bez wzgledu na to, czy podawane jest na zimno , czy na goraco.
Jadalne sa dolne czesci łusek, łacznie z dnem kwiatostanu.
Wielu zielarzy wierzy iz warzywo to ma uzdrawiajaca moc.
Badania wyciagu z karczochow wykazaly, że zawieraja one substancje zwaba cynaryna, oraz ze cynaryna lub pokrewne jej zwiazki moga obnizac poziom cholesterolu, poprawiac funkcjonowanie watroby, a przy dluzszyms tosowaniu- korzystnie oddzialywac na stan chorych z kamica żółciowa.
Liderka opinii
06-06-2012, 17:17:39

Karczochy maja wiele wlasciwosci leczniczych, a zwlaszcza wplywaja korzystnie na pobudzenie funkcji watroby
Liderka opinii
06-06-2012, 17:31:11

Kiełki fasoli
Zalety
- Dobre źrodło witaminy C
- Dosc dobre źrodlo witamin z grupy B
- Niskokaloryczne
- Dostarczaja łatwo strawnego bialka
Wady
- Moga wywoływac uczulenie zwlaszcza u cierpiacych na toczeń
Liderka opinii
06-06-2012, 17:33:58

Kiełków roslin straczkowych(fasoli mung, soi, ciecierzycy) nie powinno sie jadac na surowo. Ptrzed spozyciem nalezy je na krotko wrzucic do wrzatku- straca wtedy toksyczne bialka.
Liderka opinii
06-06-2012, 17:35:34

Wiekszosc warzyw po zbiorze stopniowo traca witaminy. To samo dotyczy nasion fasoli. Natomiast w momecie pojawienia sie kielka i w czasie jego wzrostu kontynuowany jest proces tworzenia sie skladnikow odzywczych.
Liderka opinii
06-06-2012, 17:49:50

W trakcie kielkowania fasoli, skrobia i inne skladniki aby wyzywic nowa rosline zmieniaja sie w nowe witaminy, enzymy, bialka i cukry.
Podczas kielkowania nasion fasoli ilosc witaminy C zwieksza sie az 600 razy. Porcja siwzych kielkow fasoli mung zaspokaja w okolo trzech czwartych dziennie zapotrzebowanie osoby doroslej na witamine C
Liderka opinii
06-06-2012, 17:52:05

Kielkowanie wplywa rowniez w istotny sposob na zwieksze nie ilosci witaminy B1, B6, kwasu foliowego oraz biotyny.
Podczas kielkowania nasion roslin straczkowych zuzywane sa wystepujace w nich nieprzyswajalne cukry.
Stad tez kielki fasoli powoduja powstawanie mniej ilosci gazow jelitowych, niz nasiona fasoli.
Liderka opinii
06-06-2012, 17:53:45

Kielki fasoli moga czasami wywolywac uczulenia, zwlaszcza u osob cierpiacych na którąś z postaci tocznia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Powiązane
Reklama:
Reklama:
Reklama: