Kwas foliowy występuje w zielonych warzywach, szpinaku, brokułach a nawet w pomarańczach, ale niestety z pożywienia bardzo mało trafia go do organizmu bo wysoka temperatura zabija foliany i musimy uzupełniać je folikiem
Ja też nie wiedziałam, ale dużo o foliku mówił mój lekarz i zaczęłam brać codziennie tabletkę 0,4 mg bo pobudzia mnie do działania, daje takiego energetycznego kuksańca.
Ile by nie było zawsze trzeba te 0,4 mg folika brać dziennie. To nie żarty, tu chodzi o zdrowie i życie dziecka. Foliany z pożywienia nam tego nie zapewnią.
zdrowe odżywanie niestety nie zapewni odpowiedniego poziomu kwasu foliowego w organizmie :< szczególnie przed i w trakcie ciąży trzeba łykać jakiegoś folika
no właśnie, to chyba jedyna witamina które nieważne ile będziemy jeść w pożywieniu to i tak się nie przyswoi na tyle ile go potrzeba, jeśli myślimy o dziecku to potrzebna jest suplementacja
Folik jest bardzo potrzebny w czasie ciąży , uzupełnianie kwasu foliowego jest wskazane. Możesz jeszcze poczytać co o tym mówią inne mamy na http://www.sanitera.pl