Wielu z nas zastępuje mleko napojami roślinnymi – sojowymi, migdałowymi czy owsianymi. Problemy z chorobami tarczycy są diagnozowane u coraz większej liczby osób. Czy istnieje korelacja pomiędzy spożywaniem produktów sojowych a wchłanianiem leków stymulujących pracę tarczycy?
Dieta osób z niedoczynnością tarczycy
Co więc w sytuacji, gdy pacjent cierpi na niedoczynność tarczycy, a jednocześnie wyklucza ze swojej diety nabiał, zastępując go białkiem sojowym? Warto skonsultować się z endokrynologiem, który na podstawie wyników badań krwi zweryfikuje, czy konieczne jest podwyższenie dawek tyroksyny. Podstawą diety osób z niedoczynnością tarczycy jest dostarczanie odpowiedniej ilości białka, zwiększanej do 80-100 g, gdyż to właśnie aminokwas (tyrozyna) znajdujący się w białku bierze udział w tworzeniu i syntezie hormonów tarczycy. Pacjenci powinni również spożywać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Dodatkowo rekomenduje się spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które występują w awokado, rybach, orzechach, pestkach.
Pacjenci cierpiący na niedoczynność tarczycy przechodzący na dietę wegetariańską, wegańską lub eliminacyjną (np. z powodu celiakii) powinny zasięgnąć porady dietetyka, który pomoże w zbilansowaniu diety. Pamiętajmy, że nie tylko białko sojowe wpływa na wchłanianie L-tyroksyny. Również nadmierna suplementacja błonnika czy wapnia może ograniczać wchłanianie leku!