O tradycji podawania kawy napisano niejedną książkę. Ten kojarzony ze słoneczną Italią napój, ma swoich zwolenników na całym świecie. Przysłowie „co kraj to obyczaj” nie znajduje jednak zastosowania w kontekście serwowania „małej czarnej” – tutaj zasady pozostają niezmienne. Warto bliżej się im przyjrzeć, aby uniknąć towarzyskiej gafy.
W czym podawać kawę?
Espresso – filiżanka z porcelany o grubych ściankach, o pojemności 50 ml
Cappuccino –espresso z dodatkiem spienionego mleka podawane w filiżance o objętości 150-180 ml
Café frappé – kawa mrożona podawana w wysokiej szklance i ze słomką
Latte Macchiato –warstwowe latte, które serwuje się w szklance o pojemności 220-250 ml
Latte – pojedyncze espresso z dużą ilością spienionego mleka, które możemy podawać zarówno w filiżance, jak i w kubku objętości 220-250 ml; we Francji podawana jest w miseczkach
Irish coffee – do tej kawy z nutą whisky idealne będą ceramiczne, wysokie i wąskie kubki lub szklanki z uszkiem