Kandydoza jelit, zwana również drożdżycą jelit powodowana jest najczęściej przez drożdżaki z rodzaju Candida. Organizmy te najczęściej występują w postaci pojedynczych niewielkich komórek wynoszących ok. 5 µm.
Rozmnażanie pseudostrzępek w jelicie powoduje uszkodzenie błony śluzowej, w tym kosmków jelitowych odpowiedzialnych za wchłanianie substancji odżywczych. Dochodzi również do nieszczelności błony śluzowej w obrębie jelit, co prowadzi do przenikania do krwi wielu toksycznych substancji (m.in. produktów przemiany materii drożdżaków), a także alergenów i metali ciężkich. Candida albicans z kolei „podkrada” organizmowi gospodarza glukozę oraz aminokwasy, pozbawiając go tym samym wspomnianych składników pokarmowych.
fot. pantherstock
W przypadku niezaburzonej odporności organizmu człowieka, w innych sprzyjających rozwojowi Candida warunkach, może dojść do tzw. przerostu drożdżaków. Podstawowym czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo nadmiernego rozrostu komórek opisywanych organizmów, jest nieprzestrzeganie zasad zdrowej diety – m.in. nadmierne spożywanie słodyczy, zmniejszenie ilości pokarmów owocowo-warzywnych, a także nadużywanie antybiotyków, dysregulacja flory jelitowej, nadmiar stresu oraz używek (alkohol, kawa, nikotyna) – wszystkie te czynniki zwiększają podatność organizmu na niekontrolowany rozrost Candida albicans w jelitach.