Przetworzona żywność, półprodukty, mała ilość warzyw i owoców może być przyczyną niedoborów witamin i mikroelementów. Jak sytuacja wygląda w naszym kraju? Czy rzeczywiście możemy obawiać się chorób wynikających z braków witaminowych? Czy konieczna jest suplementacja i jeśli tak, to w jakich dawkach i których sezonach?
Witaminy pod lupą
Przedstawię kilka ważnych witamin i ich znaczenie dla naszego organizmu:
-
witaminy z grupy B odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ich niedobór w organizmie objawia się zaburzeniem koncentracji, pamięci, przewlekłym zmęczeniem. W okresach intensywnej nauki i pracy umysłowej przydatne mogą być suplementy zawierające kompleks witamin B,
-
witamina E posiada właściwości antyoksydacyjne, wpływa na prawidłowy skład krwi. Zawarta jest w wielu kosmetykach pielęgnacyjnych, gdyż ma właściwości wzmacniające kondycję skóry,
-
witamina D uczestnicy w gospodarce wapniowo-fosforanowej, wpływa na prawidłową mineralizację koścca. Wiele badań wskazuje na jej korzystny wpływ na kondycję psychiczną,
-
witamina K bierze udział w procesach krzepnięcia krwi. Rzadko występuje niedobór tej witamy. Potrzeba suplementacji może dotyczyć przewlekłego stosowania antybiotykoterapii.
Szczególnie narażone grupy na niedobory witamin
Grupą narażoną na braki witaminowe są seniorzy. Wynika to często z niedożywienia, nieodpowiedniej diety ubogiej w warzywa i owoce, przyjmowania wielu leków, które mogą wchodzić w interakcje, powodując upośledzenie wchłania witamin i mikroelementów. W przypadku tej grupy pacjentów dobrym pomysłem może być preparat witaminowy ze szczególnym uwzględnieniem witamin z grupy B, D, wapń i magnez. Suplementację zaleca się także kobietom w ciąży. Dotyczy to kwasu foliowego, witaminy D oraz jodu. U zdrowych kobiet w ciąży nie ma konieczności stosowania szerokiej suplementacji.