Chlebek orkiszowy na drożdżach
Bardzo łatwy chleb, upieczony wykonany z jasnej mąki orkiszowej z pestkami słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Rośnie niezwykle szybko, więc po przełożeniu go do formy należy szybko nastawić piekarnik – wystarczy dosłownie 10-15 minut, by wypiek wypełnił formę aż po brzegi.
Składniki
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka płynnego miodu
2-3 łyżki letniej wody
500 g jasnej mąki orkiszowej np. typ 630
2 łyżeczki soli
380-400 g letniej wody
ok. 50 g słonecznika lub innych ziaren (2-3 łyżki mieszanki ziaren pozostawić do posypania chleba)
20 g siemienia lnianego
20 g sezamu
Pieczywo według tego przepisu smakuje jak z [url=http://ubijaczki.portabilo.pl/]piekarni [/url]:) Trzeba zwrócić uwagę na konsystencję ciasta - w tym przepisie jest dość rzadkie i chleb rośnie błyskawicznie. Najlepiej zatem nastawić piekarnik w momencie, gdy ciasto chlebowe jest jeszcze w trakcie pierwszego wyrastania w misce, najpóźniej zaraz po przełożeniu chleba do formy. Chleb trzeba włożyć do nagrzanego piekarnika jak tylko urośnie, mniej więcej 1 cm poniżej brzegów formy.
Świeże drożdże rozkruszyć, dodać miód i 2-3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać.
Mąkę wymieszać z solą i ziarnami, dodać rozpuszczone drożdże i na początek ok. 380 g letniej wody. Zagnieść ciasto. Powinno być bardzo rzadkie. Może nie do końca jak woda, ale takie żeby można je było przelać do formy. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze odrobinę wody.
Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 30 minut, w ciepłym miejscu, lub do czasu gdy ciasto podwoi lub nawet potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać, a następnie przelać do formy o wymiarach np. 35 cm x 10 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą i posypanej np. otrębami. Chleb posypać ziarnami, przykryć np. folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Chleb powinien wyrosnąć max 1 cm poniżej brzegów formy.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni C, program „góra + dół”.
Wyrośnięty chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy, zdjąć papier i dopiec go jeszcze na kratce już bez formy przez ostatnie 10-15 minut.
Chleb jest już gotowy, gdy przy stukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos.
Chleb można kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.