Reklama:

Jak pogodzić pracę z porządkami w domu? (32)

Forum: Poradnik domowy

Forumowiczka
17-01-2013, 10:52:20

Witam Was serdecznie,
Postanowiłam aby podyskutować na w/w temat. Wiele kobiet pracuje, wychowuje dzieci - co również jest ciężką pracą - bądź ma wiele obowiązków na głowie.
Macie na pewno swoje sposoby by w domu było czysto, mimo że pracujecie lub macie inne zajęcia. Zapraszam do podzielenia się tymi magicznymi sposobami z nami na forum :)
p.s Osoba, która doda najciekawszy wpis może zostać moderatorem grupy Poradnik domowy. Do dzieła zatem :)
Katarzyna Irzeńska Events & Publications Manager w firmie Medforum Redaktor Naczelna portalu www.Fozik.pl
gość
17-01-2013, 12:24:32

Można pogodzić pracę zawodową i porządki domowe. Jest to konieczne, bo chyba każdy chce wracać do czystego domu lub mieszkania. Sprzątać należy systematycznie, przynajmniej raz w tygodniu, a nie na Wielkanoc i Boże narodzenie. Jak się brud nawarstwi, o wiele więcej nam to zajmuje czasu i atłasu. Pracujemy zawodowo, ale mamy te wolne soboty i niedziele. Jeżeli sprzątamy systematycznie, to takie porządki raz w tygodniu nie zajmują dużo czasu i pozostałą część dnia wolnego od pracy mamy dla siebie. Trzeba przyznać, że kobiety są specjalistkami od porządków w domu. Mężczyzna się do tego nie nadaje. Często nie umie obsługiwać nawet pralki, czy zmywarki do naczyń. Najlepiej myć naczynia od razu po posiłkach. Jeśli mamy męża i dzieci, to nauczmy ich myć po sobie brudne naczynia. Kuchnia powinna być zawsze czysta. Jeśli chodzi o pokoje dzieci czy męża, to powinni oni utrzymywać je w porządku i czystości. Czyli w porządkach powinni uczestniczyć wszyscy domownicy. A kobieta-mama, powinna to koordynować, ewentualnie poprawić jakieś niedociągnięcia. Dbać o pokój gościnny i sypialnię małżeńską- świeża pościel zmieniana raz na 2 tygodnie. Firany co 3 m-ce. Pranie raz w tygodniu. Odkurzanie raz w tygodniu. Jeżeli jest dobra organizacja, to można to wszystko pogodzić. Wynosić śmieci powinien pan domu i dzieci. Wtedy wszystko będzie grało jak w zegarku. A nasz dom będzie zawsze czysty i przyjemnie będzie do niego wracać z pracy.
Jola
gość
17-01-2013, 13:18:41

Oczywiście,że można sobie poradzić z pogodzeniem czasu na wszystko. Najważniejsza to nastawienie pozytywne. Pierwsze musi być zrobiony plan dnia, mocna herbata lub kawa, a potem godzenie obowiązków domowych. U mnie najlepszą specjalistką od planowania jest mama, ja od realizacji , tata od napraw, a siostra od całej reszty czyli na przykład dekoracje domu. Oczywiście jeśli jest jakaś naprawa lekka to ja jej dokonuje o ile znam się na tej czynności. np. wkręcanie żarówki, czy sprawy techniczne komputerowe, bo za elektronikę się nie biorę. Nie jestem z tej dziedziny mocna.
Co prawda znam kilka metod na porządki, bo właśnie w tej chwili w moim się robią. Niedługo będę rozpuszczała w wodzie roztwór z wody i sody oczyszczonej. Podobno jest to dobry środek na czyszczenie białych powierzchni i kuchennych. Za jakiś czas sprawdzę czy faktycznie jest taki skuteczny czy to tylko przereklamowany sposób na czyszczenie.Szybki to myję co 2 tygodnie ,ale jestem zadowolona bo z plastikowych okien myje się szybko.Uwielbiam mycie szyb to szybkie zadanie , a co do wymiany zasłon to u mnie wymienia się 2 razy w roku. Pościel dokonuje zmiany co miesiąc, a wietrzenie domu codziennie.
Początkująca
25-10-2013, 18:50:52

u mnie za duzo czasu schodzi na porządki, ciagle widze coś co można by było zrobić, kurz po 2 dnaich jest masakra taki ze można pisać, staram sie na bieżąco sprzatac ale czasami są komulaacje z kilku dni, niestety nie mieszkam sama i czesto bywa tak ze ja np posprzatam kuchnie na błysk a godzine później moj współlokator zafajda cała kuchenke brrrry. Ale w mieszkaniu wymysliłam garfik sprzatania powmieszczen wspolnych raz na tydzien wiec jakos da sie zyc;)
gość
25-10-2013, 19:25:44

Chociaż nie pracuje zawodowa, ale wiem, że w domu jeszcze nikt pracy nie przerobił. Ustanowiłam sobie pewien plan. Ponieważ zamieszkuje tylko z mężem więc tak dużo pracy mieszkanie nie wymagałoby gdyby nie sezon grzewczy. Od jesieni do wiosny mamy w kuchni kotłownię. Piec c.o jest zamontowany w kuchni, a kuchnia jest miejscem przejściowym pomiędzy pokojami, więc podłoga musi być myta kilka razy dziennie, a blaty z mebli bynajmniej trzy razy wycierane. Jest kurz z pieca, jest to kurz jad sadza tłusty więc, to jest codzienny obowiązek. Resztę pracy wykonujemy według planu. Mamy ustalony dzień na gruntowne porządki ,od porządków w szafie,po mycie kurzy z góry na meblach. Mycie paneli. Kafli w łazience, kabin. Są to rzeczy, które możemy wykonywać raz w tygodniu, bo zwracamy uwagę,żeby odstawiać wszystko na miejsce. Mamy wiele problemu z myciem okien, chociaż nowe drewniane, zakupiliśmy sobie taki wydłużający kij z jednej strony gąbka a z drugiej strony. gąbka ściągająca wodę. Mieszkanie jest wysokie więc trudno nam płynem do szyb umyć okna.Chociaż mieszkamy w centrum w pokojach się zbytnio nie kurzy, nawet kiedy przecieram prontem, szmatka jest czysta. Dla wygody dywany pozmienialiśmy na małe chodniczki dla ozdoby pod krzesło do komputera czy pod ławę.Mamy szklaną więc nawet kiedy się coś tam pobrudzi z jasnego małego dywanu tak nie odbija się na ławie.Zresztą teraz jest wiele środków ułatwiających utrzymanie czystości przez dłuższy czas.
Ale Pani wymyśliła temat.Ja jako osoba lubiąca pisać, zamiast już mieć upieczony chlebek na sobotę, zainteresowałam się tematem i powoli, ale przypominam sobie każdy swój dzień z tygodnia.
Pozdrawiam i wszystkim życzę żeby dobre duszki robiły za nich te prace.
gość
20-01-2015, 09:04:26

Ja gdzie tylko mogę mam zastosowane hydrofobowe powłoki. Przykładowo umywalka w łazience, przed zastosowaniem powłoki dosłownie codziennie po dzieciach musiałam ją czyścić środkami chemicznymi i tracić czas teraz wystarczy ją przepłukać wodą przy wieczornym myciu zębów i jest czysto. Mycie szyb, którego nie cierpię wcześniej zajmowało mi mnóstwo czasu i energii teraz przecieram je jedynie wilgotną ściereczką nie ma nawet potrzeby wycierania do sucha, zero zacieków i szyba czysta, podobnie z lustrem. Nie jest to może najtańsze rozwiązanie ale powłoka działa przez okres 3, 4 lat więc gdyby to dokładnie policzyć, miesięcznie te koszta są niewielkie. Najważniejsze że nie ma potrzeby stosowania środków czyszczących, wystarcza sucha czysta ściereczka ewentualnie woda.
gość
20-01-2015, 09:05:57

zapomniałam dodać :) korzystałam z powłok firmy h2o nanotechnology-salon http://hadwao.net
Początkująca
05-03-2015, 09:39:07

U mnie jest podział obowiązków. Część robię ja, a część mąż i jakoś dajemy radę. Oboje pracujemy. Większe porządki to robimy raz w miesiącu w sobotę. Da się to wszystko ogarnąć. Logistyka to podstawa ;)
Nie ma to jak [url=http://dorothe.pl/?pl_polscy-projektanci-mody,53]polscy projektanci mody[/url] Sprawdź! Świetnie kroje!
Początkująca
27-04-2015, 15:46:27

Wszyscy domownicy muszą pomagać w domu, żeby się to jakoś udawało i sprawnie szło. U mnie tak jest.
Początkujący
19-05-2015, 09:13:49

My z żoną dzielimy się obowiązkami, dlatego tez nigdy nie ma z tym problemu, po za tym wazna jest regularność
Skup aut na terenie całego kraju - http://1skupaut.pl/

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Powiązane
Reklama:
Reklama:
Reklama: