Reklama:

Diety na odcudzanie (59)

Forum: Nasze zdrowie

Forumowiczka
05-11-2011, 19:24:50

Dieta kopenhaska
Dieta kopenhaska - nazywana jest często dietą wyniszczającą i nieracjonalną. Zwolennicy jej uważają, że to doskonały sposób na szybką utratę wagi. Przeciwnicy, w głównej mierze dietetycy i lekarze ostrzegają przed jej negatywnym wpływem na organizm człowieka. Kuracji nie należy skracać, ani nie przedłużać, stosować dokładnie przez 13 dni. Według twórców przestrzegając ściśle diety kopenhaskiej można poprawić przemianę materii, uregulować metabolizm i stracić w niespełna dwa tygodnie od 7 do 20 kilogramów. Przez 13 dni należy stosować się do ustalonego z góry menu. Plan żywieniowy jest schematyczny, składa się z chudego mięsa, warzyw, jaj i niewielkiej ilości owoców, wchodzących w skład śniadania, lunchu i obiadu. Dieta jest dość monotonna, z menu należy wyeliminować słodycze, produkty zbożowe oraz napoje alkoholowe. Wskazane jest wypić codziennie 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Osoby stosujące dietę mogą wypić rano czarną kawę z jedną kostką cukru, która pobudzi organizm do działania. Menu przewiduje, że dziennie zjada się od 500 do 600 kcal.
Po zakończeniu diety kopenhaskiej możemy zacząć jeść normalnie, powrócić do nawyków żywieniowych bez obawy efektu jo-jo. Twórcy zapewniają, że po 2 tygodniach przechodzi ochota na słodycze i inne kaloryczne przekąski. Nie należy wcześniej niż po dwóch latach powtarzać diety ponieważ zwiększa się ryzyko osłabienia organizmu. Dieta kopenhaska jest dietą szybką
Dzień

Śniadanie
Obiad
Kolacja
Dzień 1 i 8

kubek czarnej kawy bardzo dobrej jakości, bogatej w przeciwutleniacze,
2 jajka ugotowane na twardo,
gotowany szpinak,
pomidor,
duży befsztyk smażony, porcja 200g,
sałata z olejem i cytryną,
Dzień 2 i 9

kubek czarnej kawy + kostka cukru,
duży befsztyk,
sałata z olejem i cytryną,
świeży owoc,
plaster szynki,
2-3 szklanki jogurtu naturalnego,
Dzień 3 i 10

kubek czarnej kawy + kostka cukru,
grzanka,
gotowany szpinak,
pomidor,
świeży owoc,
2 jajka na twardo,
plasterek chudej szynki, co najmniej 100g,
Dzień 4 i 11

kubek czarnej kawy + kostka cukru,
jajko na twardo,
tarta marchewka,
małe opakowanie twarożku (serek wiejski),
mała szklanka mieszanego kompotu z owoców,
2-3 szklanki jogurtu naturalnego,
Dzień 5 i 12

duża tarta marchewka z cytryną,
ryba: dorsz lub pstrąg z cytryną,
duży befsztyk,
brokuły lub sałata,
Dzień 6 i 13

kubek czarnej kawy + kostka cukru,
grzanka,
cały, gotowany kurczak,
sałata z olejem i cytryną,
2 jajka na twardo,
duża marchew,
Dzień 7

kubek kawy bez cukru,
kawałek chudedo mięsa z grilla
(ok. 200g),
świeży owoc,
nie jemy nic
Początkująca
05-11-2011, 23:03:15

Super diety ja stosowałam dietę grejpfrutową.I jestem zadowolona
1. należy przestrzegać ustalonego przez twórców diety dziennego zapotrzebowania energetycznego;
2. należy pić około trzech litrów dziennie wody i herbatek ziołowych;
3. należy całkowicie zrezygnować z soli;
4. należy unikać smażonego mięsa, zastępując je mięsem pieczonym lub gotowanym, bez dodatku tłuszczu;
5. należy jeść często, lecz w niewielkich ilościach.
Tygodniowy jadłospis w diecie grejpfrutowej – można go powtórzyć w kolejnym tygodniu:
Poniedziałek
Śniadanie: pół banana, odrobina płatków owsianych i kukurydzianych zalana szklanką odtłuszczonego mleka z łyżeczką miodu.
Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego bez cukru.
Obiad: średni kawałek pieczonego pstrąga, 100g makaronu, pomidor, gotowany szpinaku.
Podwieczorek: grejpfrut.
Kolacja: pół grahamki, średni kawałek rostbefu z rusztu, kilka liści sałaty z winegretem.
Wtorek
Śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego bez cukru, pół grahamki z plasterkiem szynki.
Drugie śniadanie: odtłuszczony jogurt owocowy z ziarnami zbóż.
Obiad: kawałek piersi z kurczaka, pół szklanki ryżu z pokrojonym grejpfrutem i łyżeczką oleju, szklanka brokułów z rusztu.
Podwieczorek: pół grejpfruta.
Kolacja: dwa plasterki szynki, średnia cykoria z dodatkiem oleju i cytryny, dwie małe kromki chleba razowego.
Środa
Śniadanie: szklanka mleka odtłuszczonego, dwie kromki pieczywa typu Wasa z polędwicą, papryka.
Drugie śniadanie: szklanka kefiru, grejpfrut.
Obiad: około 100 gram makaronu, 150 g mielonego mięsa drobiowego z sosem pomidorowym.
Kolacja: jabłko, grahamka z serkiem topionym light.
Czwartek
Śniadanie: nic.
Drugie śniadanie: pół grejpfruta, odtłuszczony jogurt owocowy.
Obiad: pieczona pierś z kurczaka, pół szklanki ryżu, 70 g groszku konserwowego, 2 starte marchewki z sokiem z cytryny.
Kolacja: rzodkiewka, jajko, grahamka.
Piątek
Śniadanie: szklanka mleka odtłuszczonego z odrobiną płatków kukurydzianych, pół banana.
Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego bez cukru.
Obiad: niewielki kawałek wołowej polędwicy, pół szklanki makaronu, szklanka brukselki.
Podwieczorek: kawa z dodatkiem odtłuszczonego mleka.
Kolacja: hot dog z dodatkiem pomidora i posiekanej cebulki.
Sobota
Śniadanie: jogurt light owocowy z odrobiną muesli.
Drugie śniadanie: pół grejpfruta, 100 g waniliowego serka.
Obiad: kawałek pieczonego chudego mięsa, 2-3 łyżki ryżu polanego oliwą z oliwek, szklanka buraków z łyżeczką śmietany 12%.
Podwieczorek: grejpfrut lub szklanka soku grejpfrutowego.
Kolacja: niewielki kawałek pieczonej piersi kurczaka, sałatka z cykorii i ćwiartki czerwonego grejpfruta z winegretem.
Niedziela
Śniadanie: szklanka mleka odtłuszczonego z odrobiną płatków owsianych.
Drugie śniadanie: koktajl z kefiru i soku grejpfrutowego ze słodzikiem.
Obiad: około 70 g mielonego mięsa drobiowego duszonego z warzywami (cebula, marchew, pomidor, fasolka szparagowa) na łyżce oleju, 2 gotowane ziemniaki.
Podwieczorek: gruszka.
Kolacja: 2 kromki chleba typu pumpernikiel, jajko, surówka z czerwonej papryki i ćwiartki grejpfruta z winegretem.
Dieta grejpfrutowa jest dietą ubogą w tłuszcze i witaminy A, D, E i K, dlatego też nie należy jej stosować dłużej niż dwa tygodnie, aby uniknąć zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Po jej zakończeniu nie należy wracać do złych nawyków żywieniowych, by nie wystąpił efekt jo-jo.
Liderka opinii
10-11-2011, 16:46:03

Zbilansowana dieta odchudzająca :
Dieta powinna byc tak zaplanowana, aby w trakcie odchudzania, zachowujac dobry stan zdrowia, pozbyc sie zbednych kilogramow.
By to osiagnac trzeba miec pewnosc, że jedzone produkty sa z jednej strony niskokaloryczne, z drugiej zas dostarczaja niezbednych skladnikow odzywczych.
1) Produkty zawierajace skrobie
Podstawa diety powinny byćprodukty zbożowe, ryż, pieczywo, ziemniaki i makarony.
Produkty skrobiowe - mimo to powszechnie uwaza sie je za niekorzystne dla odchudzajacych sie - nie sa tuczące.
Pieczywo i produkty zbozowe dostarczaja nie wiecej energii niż chude mieso, znacznie zas mniej niz tłuszcze.
Zalecenia:
Wybierać pieczywo,ktore dobrze smakuje bez smarowania.
Uwzgledniac w jadlos[isie makarony i ryż z sosami warzywnymi, z dodatkiem surowki z pomidorow,unikajac salatek z serem, smietana,masłem lub dużą ilościa oleju.
Liderka opinii
10-11-2011, 16:54:07

2) Owoce, warzywa i surówki:
Dla urozmaicenia diety trzeba jeść duzo świeżych owocow,warzyw i sałaty.
Zalecenia
Nie należy jesć suszonych owoców bo zawieraja duzo cukru i awokado - ze wzgledu na tłuszcz.
Unikac trzena surówek z tuczacymi sosam i(na przyklad z majonezem).Można samemu przyżądzać sosy, w skład ktorych wejdzie sok z cytryny, lub limony oraz jogurt.
Nie wolno jeść smażonych ziemniakow, chipsów ani zapiekanek ziemniaczanych z sosem Mornay.
3) Mleko, ser i jogurt:
W trakcie diety należy spozywać umiarkowane ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych.
Zalecenia:
Wybierać trzeba mleko odtłuszczone lub półtłuste, niskotłuszczowy jogurt, sery niedojrzewajace - typu fromage, twarogowy i rocotta.Unikac koktajli mlecznych z pełnego mleka.
Liderka opinii
10-11-2011, 17:01:55

4) Produkty zawierające białko:
Wybierac chude miesa, z ktorych należy usunąc widoczny tłuszcz: drób jeść bez skory.Ponadto właczyć do diety ryby i nasiona roslin strączkowych, (soczewicę, łuskany groch i fasolę)
Zalecenia
Gotowac na parze lub w wodzie, względnie piec, ale nigdy nie smazyć.Orzechy i masło orzechowe jesć w ograniczonych ilościach.Unikac miesnych wyrobow garmażeryjnych.Białe ryby jak np dorsz, sa mniej tuczace niz ryby tłuste.Starac sie nie jeść konserw rybnych w oleju (lub wylewac olej).
5) Tłuszcze oraz produkty wysokosłodzone:
Do smarowania pieczywa stosować produkty niskotłuszczowe.Oszczednie uzywac oleju i oliwy.Sporadyczne spozycie produktu slodzonego nie szkodzi- to nie cukier jest najwiekszym zagrożeniem.Najlepsze podejście do diety odchudzajacej to rezygnacja z tłuszczu.
Zalecenia:
Wystrzegać sie trzeba jedzenia frytek, pasztetów, ciat i herbatnikow, ponieważ produkty te zawieraja dużo ukrytych tłuszczow.
Początkująca
11-11-2011, 13:24:09

Moja dieta
Makaron ryżowy i sojowy.Uwielbiam je pod każdą postacią,są doskonałe do każdej potrawy.Jem te makarony od przeszło miesiąca i prowadzę ten sam tryb co wcześniej i schudłam 7 kg! I jestem bardzo zadowolona,nie muszę się głodzić,ani łykać jakiś tabletek,po prostu jem tyle ile chcę i jest to smaczne
Forumowiczka
12-11-2011, 19:00:49

Dieta na odchudzenie brzucha
Za otyłość brzuszną odpowiadają nadnercza, wydzielające hormony budujące mięśnie, oraz hormony stresu. Dieta wspomagająca odchudzanie brzucha powinna opierać się na produktach węglowodanowych, mlecznych i warzywnych, pobudzających pracę przysadki i tarczycy, odciążającej nadnercza.

W diecie wskazane są: owoce - melony, jagody, wszystkie warzywa i kiełki, drób, produkty pełno-ziarniste, białko kurze, czosnek, odtłuszczone produkty mleczne, chude mięsa. Umiarkowanie należy spożywać: oliwki, oliwę, awokado, migdały, orzeszki ziemne, przyprawy, miód i syrop klonowy, soki owocowe i warzywne, kofeinę. W niewielkich ilościach: śmietanę, masło, ser, sosy, wyroby z białej mąki, czekoladę, podroby, czerwone mięso, alkohol. Nie należy jeść: tłustych mięs, pleśniowego sera, produktów fast food oraz pić kawy. Wskazane jest picie dużej ilości wody i herbatek ziołowych.
Należy zwiększyć wysiłek fizyczny: bieganie, aerobik i pływanie, zaleca, się też uprawianie jogi. Trzeba pamiętać, iż dieta jedynie wspomaga chudnięcie brzucha, nie odchudza go! Oprócz diety bardzo ważne są ćwiczenia i masaże.
TRWA: 8 do 21 dni.
ODCHUDZA: 1,5-2 kg przez 8 dni.
MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: za każdym razem, gdy mamy za duży brzuch.
POLECANA: wszystkim zdrowym, dorosłym osobom ze skłonnością lub otyłością brzuszną.
NIEWSKAZANA DLA: dzieci, kobiet ciężarnych i karmiących, osób z otyłością w dolnych częściach ciała.
SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy z grupy B, witaminy C, A, E, D, potas, białko oraz błonnik.
DZIENNA DAWKA KALORII: około 1000.
1. DZIEŃ
I Śniadanie 260 kcal
3 łyżki płatków pełnoziarnistych na szklance mleka 0,5%, 100 g melona, herbata owocowa.
II Śniadanie 100 kcal
Kromka chleba pełnoziarnistego z margaryną, z liściem sałaty i plasterkiem szynki z indyka, szklanka wody niegazowanej.
Obiad 360 kcal
Suflet jagodowy, zielona herbata.
Podwieczorek 107 kcal
Szklanka soku z marchwi.
Kolacja 217 kcal
Kurczak w galarecie (100 g), kromka chleba chrupkiego żytniego, herbata z cytryną.
2. DZIEŃ
I Śniadanie 237 kcal
Dwie kromki chleba mieszanego z soją i słonecznikiem posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi kapusty pekińskiej, plasterkiem kiełbasy szynkowej i plasterkiem polędwicy z indyka, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
II Śniadanie 92 kcal
Surówka z jabłka (100 g) i selera korzeniowego (100 g), skropiona sokiem z cytryny i oliwą, szklanka wody niegazowanej.
Obiad 369 kcal
Sałatka z makaronem i kurczakiem, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
Podwieczorek 111 kcal
20 g migdałów, szklanka wody niegazowanej.
Kolacja 208 kcal
Pomidor nadziewany makrelą, kromka chleba chrupkiego żytniego, szklanka czerwonej herbaty bez cukru.
3. DZIEŃ
I Śniadanie 248 kcal
Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem sałaty, pierś z kurczaka wędzona (100 g), papryka czerwona (100 g), szklanka kawy zbożowej bez cukru.
II Śniadanie 100 kcal
Szklanka soku z różowego grejpfruta.
Obiad 340 kcal
Sałatka ryżowa, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Podwieczorek 108 kcal
300 g melona.
Kolacja 203 kcal
Dwie kromki chleba żytniego posmarowane niskokaloryczną margaryną z dwoma liśćmi sałaty, dwoma plasterkami polędwicy z indyka, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
4. DZIEŃ
I Śniadanie 280 kcal
Bułka z jagodami, szklanka ziołowej herbaty bez cukru.
II Śniadanie 109 kcal Szklanka soku warzywnego mieszanego.
Obiad 370 kcal
Sałatka z kiełków, szklanka owocowej herbaty bez cukru.
Podwieczorek 106 kcal
Kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem cykorii i plasterkiem kiełbasy żywieckiej, szklanka wody niegazowanej.
Kolacja 209 kcal
Ryba (panga biała) pieczona (150 g), kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, kapusta kwaszona (150 g), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
5. DZIEŃ
I Śniadanie 261 kcal
Suflet z dżemu niskosłodzonego jagodowego (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru.
II Śniadanie 98 kcal
Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana margaryną z liściem sałaty, z papryką pomarańczową (100 g) posypana koprem, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Obiad 364 kcal
Pierś z kurczaka bez skóry pieczona (200 g), gotowany ryż dziki (30 g suchego), marchew z groszkiem gotowana (150 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Podwieczorek 114 kcal
Brokuły i kalafior z ziołową posypką, kromka chleba chrupkiego żytniego, szklanka wody niegazowanej.
Kolacja 205 kcal
Sałatka z pora i jajka, kromka chleba chrupkiego żytniego, herbata zielona bez cukru.
6. DZIEŃ
I Śniadanie 261 kcal
Pasta z sera białego chudego (70 g) i ryby gotowanej (120 g) z natką, kromka chleba pełnoziarnistego, papryka zielona (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
II Śniadanie
Awokado (100 g), szklanka wody niegazowanej.
Obiad 320 kcal
Omlet azjatycki, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
Podwieczorek 121 kcal
Galaretka melonowa (150 g).
Kolacja 223 kcal
100 g pieczonej piersi z indyka, kromka chleba pełnoziarnistego, surówka z pomidora (100 g), cebuli (50 g), ogórka zielonego (50 g) i oliwy, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
7. DZIEŃ
I Śniadanie 252 kcal
Omlet z 4 białek na parze z papryką zieloną (100 g), pomidorem (100 g), cebulą (50 g) i groszkiem (30 g), szklanka zielonej herbaty bez cukru.
II Śniadanie 101 kcal
Kisiel jagodowy (150 g).
Obiad 368 kcal
Tost z kiełkami, szklanka herbaty ziołowej bez cukru.
Podwieczorek 102 kcal
Kanapka z kromki chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem cykorii i plasterkiem chudej szynki wołowej, szklanka wody niegazowanej.
Kolacja 201 kcal
Talerz zupy ze śruty pszennej z porem, kromka chleba chrupkiego żytniego, szklanka herbaty owocowej bez cukru.
8. DZIEŃ
I Śniadanie 258 kcal
Mintaj w galarecie (150 g), kromka chleba żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z kiełkami z lucerny (10 g), surówka z kapusty pekińskiej skropionej sokiem z cytryny i oliwą (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru.
II Śniadanie 95 kcal
Banan (100 g), szklanka wody niegazowanej.
Obiad 380 kcal
Sałatka warzywno-owocowa, szklanka zielonej herbaty bez cukru.
Podwieczorek 104 kcal
Kromka chleba chrupkiego żytniego posmarowana niskokaloryczną margaryną z liściem sałaty i plasterkiem chudej kiełbasy szynkowej, szklanka wody niegazowanej.
Kolacja 210 kcal
Melon z frutti di marę, szklanka herbaty z cytryną bez cukru.
Forumowiczka
12-11-2011, 19:02:30

Dieta Na Płaski Brzuch
Opis Diety
W Internecie, jak i innych dostępnych źródłach na temat dietetyki spotykamy się dość często z super dietą, po której zastosowaniu autorzy obiecują że nasze „wałeczki” na brzuchu znikną bez śladu. Zbliżają się wakacje, a przecież wielu z nas nie znajduje czasu by zadbać o swój „kaloryfer”, by bez wstydu za parę miesięcy móc go pokazać na plaży.
Dieta na płaski brzuch opiera się przede wszystkim na produktach, które nie powodują naturalnego powiększenia żołądka (fasolka, choćby po bretońsku, smaczna i zawierająca ważne mikroelementy? Zapomnij!), występującego podczas trawienia pokarmu, dając nieprawdziwe poczucie, że nasz brzuch staje się mniej wypukły. Niestety, to fałszywy efekt wizualny zrzucenia kilogramów, a jedynym realnym skutkiem jest nasze fizyczne i psychiczne osłabienie. Osoby, które stosowały tę dietę, uskarżały się na problemy z pamięcią (brak magnezu i makroelementów zawartych w wielu ‘zakazanych’ przez dietę produktach), bóle głowy, żołądka i problemy z perystaltyką jelit.
Dzięki tej diecie nie spalamy tłuszczu, który znajduje się na brzuchu, a jedynie utrzymujemy nasz żołądek w stanie nienaturalnego dla procesu trawienia skurczu, który powoduje ograniczone wydzielanie się kwasów żołądkowych. Przez to pokarm zalega w żołądku dłużej, dając nieprawdziwe poczucie sytości. Dodatkowo, dieta ta zakazuje spożywania wielu wartościowych, niezbędnych produktów, które zostały sklasyfikowane jako ‘zwiększające objętość żołądka’. Dieta powoduje widoczne zmniejszenie brzucha, jednak odbywa się to kosztem zdrowia i samopoczucia osoby która tę dietę stosuje.
Zalety:
-wizualnie brzuch staje się mniej wypukły
Wady:
-zaburzenie gospodarki węglowodanowej, makro- i -mikroelementowej powodujące powikłania i spadek sprawności
-zmniejszenie aktywności żołądka, zmniejszenie ilości wydzielanych soków żołądkowych
- możliwe późniejsze problemy z trawieniem
Przykładowy jadłospis
Jeść co 2-3 godziny, ostatni posiłek co najmniej 2 godziny przed snem. Cykl diety na 14 dni:
Dzień 1, 4, 7, 10, 13
Śniadanie: 1 Jabłko, garść orzechów włoskich
II posiłek: kawałek cukinii, woda mineralna
Obiad: chudy twaróg (300g) z pieczywem ciemnym, sok jabłkowy
Podwieczorek: płatki owsiane (40g) z mlekiem chudym (200ml)
Kolacja: marchewka (2szt), sok przecierowy
Dzień 2, 5, 8, 11, 14
Śniadanie: garść suszonych moreli
II posiłek: gotowany bób (100g), woda mineralna lub przecier
Obiad: chudy twaróg (300g) z pieczywem orkiszowym, sok pomarańczowy
Podwieczorek: sałata (5 listków), garść orzechów
Kolacja: marchewka (2szt), sok przecierowy
Dzień 3, 6, 9, 12
Śniadanie: garść suszonych śliwek, kawa bez cukru
II posiłek: płatki owsiane (40g) z mlekiem chudym (200ml)
Obiad: chudy twaróg (300g) z pieczywem orkiszowym, sok
Podwieczorek: marchewka (2szt), garść orzechów
Kolacja: gałązka winogron
Forumowiczka
12-11-2011, 19:04:47

Dieta na płaski brzuch
Super Dieta na płaski brzuch. Najlepszą w pełni lata gdy jest sezon na młode warzywa! Razem z soją i cytrusami pomogą ci stracić zbędny tłuszczyk z brzucha. Nasze przepisy na obiady i kolacje są bardzo proste. Pyszne dania przyrządzisz w 15-20 minut. Ta dieta jest doskonała dla każdego kto walczy z odstającym brzyszkiem. Dieta na płaski brzuch pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy.
- Codziennie na śniadanie wypijaj odchudzający napój sojowy (przepis na stronie obok). Zawiera on aktywne biosubstancje, które spalają tłuszcz, zwłaszcza w newralgicznych miejscach i poprawiają przemianę materii. Dodaj do napoju owoce i sok z cytrusów, a (dzięki wit. C) nie opadniesz z sil.
- Na obiad i kolację masz do wyboru - ciepły lub zimny posiłek. Dania obiadowe zawierają 350 kcal, a kolacyjne - 300 kcal. Ogółem w ciągu dnia zjesz zatem nie więcej niż 1000 kalorii.
- Nie odmawiaj sobie napojów: wody i soku z cytrusów bez cukru.
5 pomysłów na obiad
1. dzień (ok. 350 kcal)
. Pierś z indyka w sosie marchwiowo-pomidorowym
Potrzeba 5 dag pełnoziarnistego ryżu ugotuj w osolonej wodzie, 10 dag piersi z indyka umyj i pokrój w paseczki. Obierz 15 dag młodej marchewki i 5 dag pieczarek, pokrój je w paseczki. Na 1 łyżeczce oleju uduś marchew, pieczarki i mięso. Zalej bulionem warzywnym (100 ml) i duś ok. 3 minut. Dodaj 5 łyżek pokrojonych pomidorów z puszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś jeszcze 2 minuty.
2. dzień (ok. 350 kcal)
. Garnek wiosennych warzyw
Potrzeba 1 kalarepę (20 dag), 20 dag marchewki, 20 dag ziemniaków, obierz i pokrój w kostkę. Groszek umyj. Zagotuj 400 ml bulionu warzywnego (instant). Dodaj marchew, kalarepkę i ziemniaki - gotuj 8 minut. Wrzuć groszek i gotuj jeszcze 3 minuty. Przypraw. Możesz dodać pokrojoną w paseczki chudą szynkę (5 dag) i trochę soku z cytryny.
3. dzień (ok. 350 kcal
. Wstążki ze szpinakiem i łososiem
Ugotuj 5 dag makaronu (wstążki). Obierz 1 cebulkę i podduś na patelni w 1 łyżeczce oliwy. Umyj 30 dag szpinaku, dodaj do cebuli. Posyp pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Szpinak wymieszaj z makaronem. Dodaj małe kawałki łososia (5 dag) i pokrojoną pomarańczę. Posyp parmezanem.
4. dzień (ok. 350 kcal)
. Zielone szparagi z wieprzowiną
Ze szparagów odetnij końce, gotuj je 10 minut w osobnej wodzie. Usmaż na patelni 2 wieprzowe medaliony (każdy po 5 dag) - 4 minuty z każdej strony. Do wieprzowiny dodaj 2 łyżki bulionu i podduś. Podawaj z ziemniakami z wody i szparagami.
5. dzień (ok. 350 kcal)
. Nowalijki z patelni
Pokrój w kostkę 20 dag marchwi, 1 kalarepkę i 20 dag ziemniaków. Rozgrzej na patelni 1 łyżeczkę oleju i 8 łyżek bulionu. Wrzuć na patelnię przygotowane warzywa i duś je 12-15 minut. Na gorące warzywa połóż 5 dag pokrojonej mozzarelli, dodaj 1 łyżeczkę gotowego sosu pesto (z bazylią), wymieszaj.
5 pomysłów na kolację
1. dzień (ok. 300 kcal)
. Sałatka ze szparagów w sosie winegret z kurczakiem
15 dag fileta z kurczaka wymyj, osusz i smaż na 1 łyżeczce oleju ok. 7 minut. Posyp pieprzem i solą, ostudź. Szparagom (25 dag) poucinaj końce, pokrój w kostkę i duś pod przykryciem 7 minut. Zmieszaj: 2 łyżki wody ze szparagów, 1 łyżeczkę oliwy, sól, pieprz, skórkę otartą z cytryny i łyżeczkę soku z cytryny. Polej szparagi. Pokrój filet w paski i połóż na kromki pełnoziarnistego chleba. Szparagi i kanapki podaj na jednym talerzu.
2. dzień (ok. 300 kcal)
. Indyk w bułce z soją
Zmieszaj 1 łyżeczkę musztardy i 2 łyżeczki ulubionego sosu sałatkowego (najlepiej w wersji light - o obniżonej kaloryczności). Przekrój 1 bułkę z soją i posmaruj ją przygotowanym wcześniej sosem. Następnie połóż na nią 2 plasterki pieczonego indyka (2 dag) i 1 plasterek sera gouda (1,5 dag) niskotłuszczowego. Aby kanapka miała więcej witamin, połóż na wierzchu plasterki kiwi albo pomarańczy. Złóż bułkę.
3. dzień (ok. 300 kcal)
. Kanapka z łososiem
Ugotuj na twardo małe jajko. 2 kromki pełnoziarnistego chleba posmaruj cienko musztardą. Połóż na pieczywo 3 pokrojone rzodkiewki, plaster wędzonego łososia (5 dag) i kawałki jajka.
4. dzień (ok. 300 kcal)
. Ryż na mleku z truskawkami i cynamonem
Wypłucz 40 dag truskawek i pokrój w cienkie plasterki. Zmieszaj je z odrobiną soku z cytryny i 1 łyżką miodu, odstaw na 10 minut. Następnie podawaj z ryżem na mleku (20 dag) - najlepiej ostudzonym. Posyp cynamonem.
5. dzień (ok. 300 kcal)
. Jaja z ziołami na toście z pełnoziarnistego chleba
1/2 pęczka wiosennych nowalijek (koperek, natka, szczypiorek) wypłucz i drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię z 2 jajkami ugotowanymi na twardo i posiekanymi w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż jaja z ziołami na kromki pełnoziarnistego pieczywa pokryte plastrami pomidora.
Forumowiczka
12-11-2011, 19:09:42

Dieta strażników wagi
Kochasz jeść, ale nie chcesz przytyć? Teraz nie musisz odmawiać sobie przysmaków. To możliwe dzięki kuracji Strażników Wagi. Dieta strażników wagi jest prosta i dzięki której schudniesz 1 kg w 7 dni. Zasadą tej diety jest jadłospis ułożony nie według liczby kalorii, lecz punktów. Każdy posiłek i produkt mają określoną liczbę punktów
. Ile punktów dziennie? To zależy od twojej wagi. Jeśli ważysz do 70 kg (np. 68 kg i chcesz zrzucić 5 kg), powinnaś zjadać codziennie do 18 punktów. Jeżeli ważysz ponad 70 kg,możesz sobie pozwolić na 20 punktów.
. Ile posiłków? Sama o tym decydujesz. Możesz sobie pozwolić nawet na przekąskę i deser. Nic nie jest za- kazane. Tylko... nie przekraczaj dozwolonej liczby punktów!
Zupa pomidorowa
Obiad (wartość - 6 pkt.
Składniki: 920 dag pomidorów (świeże lub z puszki)
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- łyżeczka oliwy lub oleju roślinnego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- zioła (świeże lub suszone) do smaku
- 5 dag ugotowanej białej fasoli
- łyżka nisko-procentowej śmietany
- gałązka selera naciowego
- sól, pieprz
- 1 bułka wieloziarnista
- 1 łyżeczka margaryny.
Czosnek i cebulę pokrój w kostkę, uduś na oleju. Dodaj pokrojone pomidory, wlej bulion. Gotuj 15 minut. Dopraw solą, pieprzem i octem. Wrzuć posiekane zioła. Fasolę przetrzyj przez sito i dodaj do zupy tuż przed końcem gotowania. Dopraw śmietaną i udekoruj selerem. Jedz z bułką posmarowaną margaryną.
Dieta Strażników Wagi sprawia, że odchudzanie jest skuteczne i przyjemne. Ta dieta pomoże ci też zmienić nawyki żywieniowe.
Ile to ma punktów?
Owocowy twarożek
Podwieczorek (4,5 pkt.)
Składniki:
- 5 dag jabłka
- 2 plastry ananasa z puszki
- 2 łyżki soku z ananasa
- 3 łyżki chudego twarożku
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 białko
- słodzik.
Owoce pokrój, zmiksuj. Utrzyj twarożek na gładką masę z sokiem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Do białka wsyp resztę cukru i ubij. Pianę dodaj do twarożku, wymieszaj. Posiódż słodzikiem. Dodaj owoce. Przełóż deser do pucharka. Udekoruj wiórkami kokosowymi.
Stek z duszonymi warzywami.
Obiad (wartość - 7,5 pkt.)
Składniki:
- 15 dag steku wołowego
- 25 dag ziemniaków
- 15 dag brokułów
- 15 dag marchwi
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- sól, pieprz
- 1 cebula
- łyżeczka cukru
- 100 ml bulionu warzywnego
- 7 łyżeczka octu winnego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka ziarenek sezamu.
Mięso cienko pokrój, rozbij tłuczkiem, usmaż na oleju. Marchewkę podduś przez 5 minut, posól, dodaj pieprz. Następnie cebulę pokrój w kostkę i dodaj do marchwi, postódź. Po 3 min dolej do warzyw bulion i wrzuć różyczki brokułów. Duś jeszcze ok. 5 minut. Dodaj ocet i posiekany szczypiorek, wymieszaj. Ziemniaki ugotuj w osobnej wodzie. Wyłóż stek na ziemniaki, polej sosem z warzywami. Posyp sezamem.
Tost z szynką
Kolacja (wartość - 4 pkt.)
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
- 1 plasterek szynki ogórek
- pieprz
- 2 łyżki tartego sera żółtego (30 proc. tł.)
- łyżeczka majonezu light
- sałata.
Kromki opiecz w tosterze. Połóż na jedną sałatę, szynkę, pokrojone wzdłuż ogórki. Dopraw pieprzem, nałóż majonez, posyp serem. Przykryj drugą kromką.
Kuskus z warzywami na ostro
Kolacja (wartość - 4 pkt.)
Składniki:
- 5 dag kuskus (ewentualnie ryżu)
- 15 dag brokułów
- 1 cebula
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 1 pomidor
- 1 cukinia
- 1/2 pora
- 2 łyżeczki oleju
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki bulionu warzywnego
- 2 łyżki soku pomidorowego
- sól, pieprz i ostry keczup.
Zrób kaszę kuskus według przepisu na opakowaniu. Brokuły ugotuj. Cebulę pokrój w kostkę, por na plasterki i podsmaż razem na łyżeczce oleju. Dodaj paprykę pokrojoną na małe kawałki, plasterki cukinii i obrany, pokrojony pomidor. Podduś warzywa 5 minut. Przygotuj sos z łyżeczki oleju, soku z cytryny, bulionu, soku pomidorowego. Dokładnie wymieszaj składniki, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz keczupem (2 łyżeczki lub więcej, jeśli danie ma być bardziej ostre). Połącz sos z warzywami, chwilę podduś (nie gotuj). Wyłóż kuskus na gorące warzywa. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Powiązane
Reklama:
Reklama:
Reklama: