Reklama:

Zdrowie w cenie pieczywa

Informacja prasowa: EMPEMEDIA

Ten tekst przeczytasz w 4 min.

Zdrowie w cenie pieczywa

medforum

Pieczywo

Dlaczego półkilogramowy bochenek chleba w supermarkecie może kosztować 2 zł, podczas gdy w dobrej piekarni za podobny trzeba zapłacić co najmniej 5-6 złotych? Czy pieczywo może być w ogóle zdrowe? Na nasze pytania odpowiedział Vincent Gauthier, właściciel piekarni i kawiarni.

Reklama:

Vincent Gauthier z zawodu jest piekarzem. Gdy więc z Francji przeprowadził się do Polski, było jasne, że swoją pracę i pasję będzie kontynuował, wypiekając chleby, bagietki i croissanty. Dwa lokale działające  w Warszawie, choć niewielkie, należą dziś do najpopularniejszych w stolicy miejsc ze świeżym pieczywem. Dlatego właśnie Gauthiera zapytaliśmy o to, czy pieczywo może być w ogóle zdrowe.
 

Czy chleb może być zdrowy?

- Pieczywo jest bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że wyrabia je się i wypieka tradycyjnymi metodami, najlepiej na zakwasie, z użyciem mąki ekologicznej zawierającej błonnik – mówi właściciel.

– Gdy jemy zwykłe pieczywo, z organizmu wypłukiwane są cenne minerały. Ale gdy spożywamy pieczywo przygotowane na zakwasie, minerały zostają zachowane. Dlatego takie pieczywo jest szczególnie polecane kobietom w ciąży, osobom starszym oraz mającym osteoporozę.

Zdrowe pieczywo to także zasługa odpowiedniej mąki oraz dodatków – np. chleb z dodatkiem pięciu ziaren zawiera cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe Omega 3.

Mniej konserwantów – dłuższa świeżość

Czasem możemy spotkać się z opinią, że pieczywo, które jest długo świeże, pozostaje takie ze względu na konserwanty. Vincent Gauthier zapewnia jednak, że jest zupełnie odwrotnie.

- Pieczywo na zakwasie jest dłużej świeże, ponieważ zakwas blokuje powstawanie grzybów i pleśni. Ale nawet bez zakwasu uzyskanie dłuższej świeżości jest możliwe, gdy fermentacja ciasta trwa odpowiednio długo i gdy woda nie paruje zbyt szybko. Tak przygotowany chleb nie kruszy się i jest elastyczny – zapewnia piekarz.

Jeśli chleb był przygotowany zbyt szybko, wówczas szybko traci świeżość i rozsypuje się. Bardzo dużo też traci, jeśli spróbujemy go zamrozić. Natomiast dobrej jakości pieczywo nawet po rozmrożeniu zachowuje większość ze swych właściwości (co nie zmienia faktu, że najsmaczniejsze jest świeże).

A co z francuską bagietką? Zdaniem Gauthiera dobra bagietka, bez względu na to, z jakiej mąki zostanie zrobiona, powinna mieć chrupiącą skórkę. W środku ciasto musi mieć dziury (znak, że została dobrze wypieczona) i być sprężyste – gdy je naciśniemy, powinno wrócić do poprzedniej pozycji. Ważny jest także kremowy kolor, odpowiedni poziom wilgotności, no i oczywiście smak – bagietka nie powinna być za słona.

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Kobieta

gość
prostownica do włosów
Dziewczyny chcę kupić prostownicę parową, nawet mam mniej więcej wybrany model Babyliss. Warto kupić tego typu sprzęt?? Faktycznie jeszcze lepiej wygładzają włosy?
gość
lokówka jaką wybrać?
Co polecacie? Na co powinnam zwrócić uwagę kupują lokówkę? Które marki się wam spradziły mój stary sprzęt ma sto lat i j€ż nestety słabo kręci pora na wymianę, tylko nie wiem co się teraz w lokówkach...
Jak pogodzić pracę z porządkami w domu?
Witam Was serdecznie, Postanowiłam aby podyskutować na w/w temat. Wiele kobiet pracuje, wychowuje dzieci - co również jest ciężką pracą - bądź ma wiele obowiązków na głowie. Macie na pewno swoje s...
"STARE PANNY _ ZDZIWACZALE"
Od razu zaznaczam, ze to czy ktos stal sie "stara panna"nie zalezy od wieku, ale od osobowosci. Bylem w zwiazku z pewna dziewczyna od jej 26.5 r.z do jej 33,5 r.z.Uwazam, ze ona juz w wieku 26 lat by...
Reklama:
Reklama: