Superfood – to stosunkowo nowy termin, który coraz częściej pojawia się w reklamach produktów spożywczych. Co to jest superfood i czy naprawdę jest tak „super”, by go umieścić w swojej codziennej diecie?
Reklama:
- pistacje – czyli zielone migdały, które znane są również jako orzechy szczęścia. Zawierają dużo karotenodiów – luteiny i zeaksantyny. Pistacje są świetnym źródłem potasu. Zawierają dużo błonnika, białka, wapnia i fosforu. Potwierdzona jest ich skuteczność w zmniejszaniu rozwoju raka płuc i prostaty. Pistacje obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być spożywane przez cukrzyków,
- amarantus – niezwykłe zboże, które zawiera więcej żelaza niż szpinak czy pszenica. Co ciekawe jest również źródłem łatwo przyswajalnego białka. Amarantus cechuje się niskim indeksem glikemicznym, co jest wskazane w diecie chorych na cukrzycę. Amarantus opóźnia starzenie się organizmu – posiada silne właściwości przeciwutleniające. Dodatkowo spożywanie amarantusa zalecane jest dla osób, które mają kłopoty z sercem,
- mleczko pszczele – to produkt znany przede wszystkim w medycynie ludowej. W składzie mleczka pszczelego można znaleźć m.in. sole mineralne czy aminokwasy, zwłaszcza te, które nie są syntetyzowane przez organizm człowieka. Dodatkowo w swoim składzie mleczko pszczele zawiera dużo acetylholiny, estradiolu i progesteronu. Mleczko pszczele wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne – potwierdzona jest skuteczność mleczka w zwalczaniu gronkowców, dwoinek zapalenia płuc, laseczek wąglika czy prątków gruźlicy,
- żeń-szeń – jego właściwości zdrowotne znane są od blisko 4000 lat. Co ciekawe z korzenia rośliny wyekstrahowano ponad 200 związków biologicznie czynnych, z tym tzw. ginsenozydów, które zwiększają zdolność hemoglobiny do przyłączania tlenu. Żeń-szeń pobudza pracę serca, obniża poziom „złego” cholesterolu oraz podnosi libido,
- oliwa z oliwek – staje się coraz popularniejsza w Polsce. Zawiera dużo jedno- i wielonienasyconychkwasów tłuszczowych. Oliwa z oliwek to bogate źródło witamin A, E, D, K oraz witaminy E. Potwierdzone jest działanie przeciwzakrzepowe oliwy z oliwek,
- dynia – w składzie miąższu dyni odnaleziono D-chiro-inozytol – substancję, która odpowiada za stymulację i regenerację komórek trzustkowych oraz reguluje aktywność insuliny. Według naukowców ekstrakt z dyni może służyć profilaktycznie u osób, u których stwierdzono podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.,
- quinoa – czyli nic innego jak komosa ryżowa. To bogate źródło białka, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Quinoa znana jest jako „święte zboże Inków”. Badania prowadzone w wielu laboratoriach na świecie wskazują, ze komosa wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe – potwierdzona jest ich skuteczność w hamowaniu rozwoju komórek nowotworowych,
- orkisz – znany jako szpelec; to niezwykle stara odmiana przenicy. Szklanka ugotowanego orkiszu zawiera dużo białka, błonnika pokarmowego, manganu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza, witaminy B3, witaminy E. Ziarna orkiszu charakteryzują się wyższą zawartością lizyny i metioniny – 2 ważnych aminokwasów, które nie są wytwarzane przez organizm człowieka,
- kasza jaglana – to najstarsza ze znanych kasz. Otrzymywana jest z ziaren prosa. Zawiera niewiele skrobi, ale w zamian za to jest bogata w białko, które jest łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Zawiera bardzo dużo witamin – zwłaszcza tiaminy, ryboflawiny i pirydoksyny. Dodatkowo jest fantastycznym źródłem żelaza i miedzi. Co ważne: kasza jaglana jest lekkostrawna, a ze względu na to, że nie zawiera glutenu, może być stosowana przez chorych na celiakię.