Reklama:

Mamo, nie jedz za dwóch

Fabryka Zdrowia, informacja prasowa

Ten tekst przeczytasz w 3 min.

Mamo, nie jedz za dwóch

Shutterstock

Zdrowe posiłki w ciąży

Zasada jest prosta: kobiety w ciąży powinny jeść „dla dwóch” a nie „za dwóch”. I chociaż mówi się, że przyszłe mamy nie mogą sobie niczego odmawiać, prawda jest nieco inna.

Reklama:

Wartość energetyczna posiłków, spożywanych przez kobiety ciężarne, wzrasta dopiero w drugim (o 360 kcal/dzień) i trzecim trymestrze ciąży (o 475 kcal/dzień). Stan błogosławiony nie daje więc zielonego światła do jedzenia trzech tabliczek czekolady dziennie i pół kilograma frytek z dodatkiem majonezu.

Ile jeszcze przytyję?

Przyrost masy ciała kobiety o prawidłowej wadze w okresie ciąży to 9-12 kilogramów. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że rozkłada się on następująco:

  • dziecko (ok. 3,5 kg),
  • błony płodowe (ok. 0,5 kg),
  • przyrost mięśni macicy (ok. 1 kg),
  • łożysko (ok. 1 kg),
  • płyn owodniowy (ok. 0,9 kg),
  • woda zawarta w tkankach ( 4-6 kg),
  • powiększone piersi (0,5 kg).

Wzrost masy ciała jest nieco inny w zależności od tego, czy kobieta ma nadwagę (przyrost masy ciała do 6 kg) czy niedowagę (od 15 do 17 kg).

Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki!

Kobiety, które spodziewają się dziecka powinny zadbać o to, aby spożywać urozmaicone posiłki pełne witamin i składników mineralnych. Szczególnie ważne są witaminy antyoksydacyjne, takie jak A, E czy C, ponieważ zapobiegają nadciśnieniu i zatruciu ciążowemu a nawet przedwczesnym porodom.