Z produktami w opakowaniach kartonowych mamy styczność niemal codziennie, lecz wciąż wiemy o nich niewiele. Jak pokazują wyniki badań, mimo tego, że prawie połowa badanych kupuje soki w opakowaniu kartonowym, tylko 32% z nich uważa, iż zapewniają one zachowanie wartości odżywczych produktu. Czy przekonania badanych są słuszne? Jakie właściwości mają opakowania kartonowe? Tłumaczy ekspert dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa.
Wpływ na środowisko
Konsumenci są też coraz bardziej świadomi w zakresie kwestii środowiskowych – oczekują, że produkt, po który sięgamy w sklepie, będzie miał nie tylko wysoką jakość i zachowane zostaną w nim wartości odżywcze składników, z których powstał, ale także jak będzie oddziaływał na środowisko. Warto zatem wiedzieć, że wszystkie materiały wchodzące w skład opakowania kartonowego do płynnej żywności nadają się do przetworzenia. To znaczy, że cały karton, łącznie z nakrętką, można poddać dalszemu przetwarzaniu. Jak wiemy, opakowania kartonowe po sokach należy wrzucać do żółtego pojemnika, gdzie trafiają tworzywa sztuczne i odpady metalowe, skąd dalej przekazane zostaną do recyklingu. Dodatkowo dobre opakowanie może mieć również symbol FSC®, oznacza to, że powstało ono z drewna certyfikowanego, pochodzącego z lasów zarządzanych odpowiedzialnie. W takich lasach m.in. chroniona jest flora i fauna, a pozyskiwanie zasobów leśnych nie przekracza bezpiecznego poziomu, po którym ich odnowienie byłoby niemożliwe.
Zachowanie wartości odżywczych produktów i jego ochrona przed czynnikami zewnętrznymi, bezpieczeństwo konsumenta, wygoda użytkowania oraz możliwość recyklingu – to bezsprzecznie zalety opakowań kartonowych. Dlatego sięgając po nie ze sklepowej półki, możemy być pewni, że wybieramy mądrze – dla siebie i środowiska.
Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.