Z produktami w opakowaniach kartonowych mamy styczność niemal codziennie, lecz wciąż wiemy o nich niewiele. Jak pokazują wyniki badań, mimo tego, że prawie połowa badanych kupuje soki w opakowaniu kartonowym, tylko 32% z nich uważa, iż zapewniają one zachowanie wartości odżywczych produktu. Czy przekonania badanych są słuszne? Jakie właściwości mają opakowania kartonowe? Tłumaczy ekspert dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa.
Wartości odżywcze w bezpiecznym opakowaniu
– Opakowania kartonowe mają wiele zalet, z których konsumenci nie zawsze zdają sobie sprawę. Wciąż np.: niska jest świadomość faktu, że są to opakowania bezpieczne, które, ze względu na zastosowane przebadane materiały, nie wywierają negatywnego wpływu na zawarte w nich produkty i na zdrowie konsumentów – komentuje dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa. I wyjaśnia – opakowania kartonowe, w których możemy kupić np.: soki lub mleko, składają się z trzech materiałów, są nimi: papier, który stanowi nawet ponad 70% opakowania, polietylen, który stanowi ok. 20% masy opakowania oraz warstwa aluminiowa, która, co ciekawe, jest osiem razy cieńsza od ludzkiego włosa. Każdy z tych trzech komponentów spełnia inne funkcje, pozwalające na utrzymanie bezpieczeństwa produktu np.: soku. Papier jest dla opakowania bazą, celuloza do jego produkcji pochodzi z drewna, jest więc surowcem naturalnym. Warstwa folii polietylenowej, uznawana za całkowicie obojętną dla zdrowia konsumenta, jest barierą chroniącą warstwę papieru przed wilgocią i pomaga w utrzymaniu jakości produktów. Natomiast aluminiowa warstwa chroni produkty nie tylko przed szkodliwym działaniem światła ale i tlenu. Zanim produkt trafi do opakowania, jest ono sterylizowane w celu zniszczenia wszelkich form drobnoustrojów. Produkty pakowane poddawane są najczęściej procesowi pasteryzacji, czyli działaniu podwyższonej temperatury w jak najkrótszym czasie, a następnie szybko schłodzone i w sterylnych warunkach rozlane do opakowań. Zarówno pasteryzacja, jak i wyjałowione aseptyczne opakowanie kartonowe zapewniają produktom spożywczym dłuższy termin przydatności do spożycia bez konieczności stosowania konserwantów.
Ochrona i wygoda
– Czynniki zewnętrzne mogą mieć niekorzystny wpływ na wartości odżywcze produktu. Temperatura i światło może negatywnie wpływać zarówno na barwę, jak też zawartość witamin oraz smak żywności, a także skracać jej okres przydatności do spożycia. Na przykład w produkcie wystawionym na działania światła zmniejsza się m. in. zawartość witaminy C. Opakowania kartonowe chronią natomiast produkt przed działaniem czynników zewnętrznych – wyjaśnia dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa.
Innym atutem opakowań kartonowych jest ich wielkość dostosowana do różnych wymagań konsumentów oraz niewielka waga, dlatego kartonik soku to wygodny i prosty sposób na dostarczenie organizmowi jednej z niezbędnych porcji warzyw i owoców. Zgodnie z zaleceniami ekspertów dziennie należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców, najlepiej w podziale na 5 porcji, jedną z nich można zastąpić właśnie porcją (ok. 200 ml) soku.
fot. panthermedia
– Jest to doskonała metoda zapewnienia jednej porcji owoców i warzyw np. dla dzieci, które nie lubią owoców i warzyw świeżych lub gotowanych. Warto pamiętać, że na przykład porcja soku pomarańczowego (ok. 200 ml), także tego w opakowaniu kartonowym, zapewnia ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – komentuje dr hab. inż. Jarosław Markowski, Prof. Instytutu Ogrodnictwa.