Witaminy to składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Witamina D3
Jest niezbędnym składnikiem kości oraz zapobiega osteoporozie. Do 50 roku życia kobiety powinny przyjmować co najmniej 1000mg dziennie a osoby powyżej 50 roku co najmniej 1200 mg. Najlepszymi źródłami witaminy D3 są produkty mleczne, w mniejszych ilościach występuje też w roślinach strączkowych. Jeden duży jogurt wystarczy do uzupełnienia dziennego zapotrzebowania. Weganie powinni spożywać mleko sojowe z wapniem.
Witamina E
Jest antyutleniaczem, który zapewnia prawidłową pracę mięśni, wzmacnia ściany naczyń oraz chroni krwinki czerwone przed rozpadem. Występuje w olejach roślinnych, orzechach, kiełkach zbóż i rybach. Niedobór zwiększa podatność komórek na działanie czynników rakotwórczych.
fot. pantherstock
Witamina K
Warunkuje prawidłowy przebieg procesów krzepnięcia krwi. Odpowiednia dzienna dawka dla kobiet wynosi 90mg. Można ją znaleźć w zielonych warzywach liściastych i olejach roślinnych. Jedna „filiżanka” surowych brokułów lub sałatka szpinakowa zapewniają dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy K.