Witaminy to składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Brak danej witaminy w organizmie to awitaminoza, a niedobór hipowitaminoza, nadmiar to hiperwitaminoza. Ich niedobór prowadzi do wielu chorób i negatywnych skutków dlatego warto wiedzieć, jakie pokarmy zawierają najważniejsze z nich.
Witaminy B6 i B12
Są niezbędne do syntezy składnika hemoglobiny - hemu, zaopatrują komórki nerwowe w glukozę, regulują procesy krwiotwórcze oraz uczestniczą w biosyntezie węglowodanów. Ich niedobór jest czynnikiem ryzyka chorób serca oraz udaru. Dzienna dawka B6 wynosi 1,3mg a B12 2,4mg. Witaminy te występują w produktach pełnoziarnistych, bananach, fasolach, orzechach, kiełkach pszenicy, kurczaku i ryb. Witamina B12 występuje wyłącznie w żywności pochodzenia zwierzęcego, więc weganie powinni przyjmować suplement.
fot. pantherstock
Witamina C
Jest ona antyutleniaczem, zwiększa odporność, jest niezbędna do syntezy kolagenu oraz ułatwia wchłanianie wapnia. Dzienna dawka witaminy C powinna sięgać powyżej 80mg (pięć porcji owoców i warzyw). Najlepszymi źródłami są owoce cytrusowe, soki, truskawki, czerwona i zielona papryka, szpinak oraz brokuły.