Choć większość z nas życzy sobie gorącego i słonecznego lata, upały potrafią dać się nam we znaki. Wysokie temperatury i duże nasłonecznienie wpływają na nasze samopoczucie, jesteśmy zmęczeni, bez energii, często też nie mamy apetytu. Jednak odpowiednia dieta jest bardzo ważna i może pomóc nam przetrwać najgorętsze dni.
Pamiętajmy o najmłodszych
Na przykre skutki wysokich temperatur najbardziej narażone są dzieci. W ich przypadku trzeba szczególnie zwrócić uwagę na jakość podawanego pożywienia i odpowiednie nawodnienie.
– Pamiętajmy, aby w te upalne dni częściej przystawiać niemowlęta do piersi, a małym dzieciom podawać do picia dostosowaną do ich potrzeb wodę. Zrezygnujmy z popularnych wód smakowych, które zawierają w sobie tony cukru. Postawmy na sezonowe produkty dobrej jakości i coraz popularniejsze lody rzemieślnicze – przypomina Marta Szpojda, specjalista ds. żywienia dzieci, psycholog zajmująca się promocją zdrowych nawyków żywieniowych wśród rodziców i psychodietetyką.