Nietolerancja i uczulenie na gluten niejednokrotnie są diagnozowane po dłuższym czasie. Jest to niezwykle męczące dla pacjenta, który nie wiedząc, co powoduje nieprzyjemne dolegliwości szuka porady od specjalisty do specjalisty.
Reakcja organizmu na gluten może być natychmiastowa lub opóźniona. W sytuacji, gdy pacjent ma alergię na gluten, niemal od razu po spożyciu produktu zawierającego gluten pojawią się objawy takie jak bóle brzucha czy objawy skórne. Zmiany, które pojawiają się po kilku godzinach lub dniach, są charakterystyczne dla NCNG, czyli nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.
Wśród objawów nietolerancji glutenu, można wskazać objawy jelitowe i pozajelitowe. Jelitowe objawy nietolerancji to:
- wzdęcia,
- ból brzucha,
- biegunka,
- nudności,
- zaparcia,
- wymioty.
Uwaga – niektóre z objawów mogą pojawić się również w przypadku alergii!
Do pozajelitowych objawów nietolerancji glutenu zalicza się:
- z pozoru niepozorne zmiany w jamie ustnej m.in. afty,
- objawy kostno-stawowe, takie jak bóle mięśni czy bóle kostne,
- objawy skórne, takie jak opryszczkowe zapalenie skóry, wypryski czy pokrzywka,
- objawy o podłożu neurologicznym, takie jak obniżenie nastroju, stany depresyjne.
Alergia na gluten wywoływana jest przez zawarte w zbożu frakcje prolamin – prolinę i glutaminę. Pierwsze niepokojące objawy sugerujące alergię, mogą pojawić się już po kilku minutach od spożycia pokarmu zawierającego gluten i pogłębiają się wraz z postepowaniem trawienia produktu – zazwyczaj, pacjenci obserwują pojawienie się zmian skórnych. W zależności od czasu wystąpienia reakcji uczuleniowej, może pojawić się reakcja natychmiastowa (wymioty, biegunka, skurcz oskrzeli, plamy na skórze), reakcja typu późnego (biegunka, zaostrzenie reakcji skórnych).
Jeśli przypuszczasz, że możesz mieć uczulenie lub nietolerancję na gluten – nie czekaj. Zgłoś się do lekarza. Odpowiednio dobrana dieta bezglutenowa pomoże Ci normalnie żyć!