Wiele osób odżywiając się zdrowo sięga po różnego rodzaju owoce, warzywa, zboża. Powszechnie uważa się, że rośliny zawierają dużo wartościowych składników. Natomiast nie każdy wie, że w pędach roślin znajduje się najwięcej składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W świeżych kiełkach znajdziemy: wartościowe białka, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz błonnik. Dostarczają one energię, posiadają wysoką wartość odżywczą, mimo iż są niskokaloryczne.
Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacniają układ odpornościowy, dlatego poleca się spożywanie kiełków szczególnie wiosną i jesienią kiedy nasz organizm jest osłabiony. Są bogate w magnez i potas. Pierwiastki te są niezbędnymi makroelementami. Magnez jest składnikiem kości i aktywatorem licznych enzymów, a potas bierze udział w przewodzeniu impulsów oraz wpływa na skurcze mięśni. Zawierają również takie pierwiastki jak wapń, żelazo, siarkę, cynk czy selen.
Kiełki można stosować również jako maseczkę w stanach zapalnych skóry. Kiełki słonecznika pomagają w walce z trądzikiem, kiełki sezamu wzmacniają włosy i wzrok dzięki witaminie E, kiełki gorczycy mają działanie dezynfekujące.