Reklama:

Betaglukany – właściwości rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego

Ten tekst przeczytasz w 2 min.

Betaglukany – właściwości rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego

panthermedia

Zboże, pola uprawne

Betaglukany są składnikiem stanowiącym rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego i zaliczają się do polisacharydów. Znajdziemy je w ścianie niektórych bakterii czy drożdży, ale także są obecne w zbożach, takich jak pszenica, żyto czy owies. Wpływ betaglukanów na nasz organizm jest oparty na ich działaniu pomagającemu w regulacji poziomu glukozy we krwi czy w obniżaniu poziomu cholesterolu. Ponadto wykazują one silne działanie immunostymulujące oraz antybakteryjne, co również stanowi o profilaktycznym i pozytywnym działaniu tego składnika pokarmowego na nasz organizm.

Reklama:

POWIĄZANE DYSKUSJE NA FORUM Z KATEGORII Zdrowie

ankieta dla pacjentów z cukrzycą typu 1 i typu 2
Hej! Zwracam się z prośbą o wypełnienie anonimowej ankiety, której wyniki posłużą mi do napisania pracy magisterskiej. Ankieta skierowana jest do osób chorujących na cukrzycę. Z góry dziękuję za poś...
Hospitalizacja
Jakie są kryteria, jakie musi spełnić cukrzyk by kwalifikował się na pobyt na oddziale diabetologii?
gość
Metoda EBK a późniejszą jaskra
Witam, Miałem robiona korekcję wzroku metodą EBK w 2018 roku wszystko ładnie i pięknie. Niedawno się dowiedziałem że moja mama ma jaskrę i będzie miała operację. I teraz moje pytanie, słyszałem że j...
Nagły skok poziomu cukru
Szukam wyjaśnienia dziwnej sprawy. Bez powodu (odpowiednia dieta, nawodnienie itp) cukier rośnie dużo poza 250, a podawana proporcjonalnie insulina nie powoduje spadku poziomu. Dopiero po kilku dostr...
Reklama:
Reklama: