O odporność organizmu należy dbać przez cały rok, jednakże w sezonie jesienno-zimowym należy zatroszczyć się o nią szczególnie. Chłodne dni sprzyjają infekcjom. Podpowiadamy, jak skutecznie zadbać o zdrowie w ciągu nadchodzących miesięcy.
Odporność to złożony układ immunologiczny, w skład którego wchodzą komórki krwi, węzły chłonne, przeciwciała i cytokiny oraz tzw. układ dopełniacza, czyli zespół kilkudziesięciu białek w osoczu.
Sposobów na wzmocnienie odporności organizmu jest wiele: odpowiednio zbilansowana dieta, ruch, ciepłe ubrania - to jedne z ważniejszych.
Wzmacnianie organizmu – co robić, by nie chorować
Śniadanie to podstawa
Wiele osób rezygnuje z tego posiłku, a to duży błąd. Jedynie organizm dobrze i regularnie odżywiany jest w stanie przeciwstawić się drobnoustrojom. Sycące i pełnowartościowe śniadanie doda naszemu układowi odpornościowemu energii na długi czas.
Ważne! Jedz produkty nieprzetworzone i w miarę możliwości pozbawione konserwantów oraz barwników. Należy pamiętać o zrównoważonych proporcjach makroskładników: białka, tłuszczów (najlepiej pochodzenia roślinnego), a także węglowodanów.
Owoce i warzywa
Owoce i warzywa posiadają w swoim składzie antyoksydanty – roślinne odpowiedniki naszych przeciwciał. Ponadto są bogate w witaminy i minerały, które pomagają w utrzymaniu prawidłowej kondycji naszego organizmu, w tym jego odporności.
Jedz kiszonki
Kiszona kapusta, ogórki, kwas chlebowy to źródło bakterii probiotycznych, przywracających równowagę flory bakteryjnej. Regularne spożywanie kiszonek jest istotne dla odporności – w jelitach znajduje się najwięcej limfocytów, które chronią przed patogenami.
Ważne! Naturalne probiotyki stymulują układ odpornościowy do walki z drobnoustrojami.
Probiotyki znajdują się także w fermentowanych napojach mlecznych, takich jak kefir, jogurt, maślanka.
Odpowiednie nawodnienie
W okresie jesienno-zimowym w pomieszczeniach panuje zazwyczaj suche powietrze, co sprzyja wysychaniu śluzówek i skóry. Mogą tworzyć się uszkodzenia śluzówek oraz naskórka. Zadrapania skóry, pękające kąciki ust i suche śluzówki sprzyjają zakażeniom. Jeśli nie ma odpowiedniego nawodnienia, źle funkcjonuje także mechanizm samoistnego oczyszczania dróg oddechowych poprzez ruch rzęs i transport śluzu, w którym utknęły patogeny. Ważne jest więc, by zadbać o odpowiednie nawilżenie w pomieszczeniu, jak i nawadnianie organizmu płynami.
Kwasy omega-3
We wzmacnianiu odporności ważną rolę odgrywają kwasy omega-3, należy spożywać je w ilości co najmniej 1000 mg dziennie. W naszej diecie powinny znaleźć się tłuste morskie ryby oraz oleje roślinne (szczególnie bogate w omega-3 są olej lniany i rzepakowy, tłoczone na zimno). Źródłem omega-3 są również orzechy oraz migdały.
Witamina D
Witamina D jest niezbędna do prawidłowej mineralizacji kości. Jako prohormon bierze udział w regulowaniu bardzo wielu mechanizmów organizmu, w tym procesów odpornościowych. Jesienią i zimą potrzeba nam dodatkowych 1000-2000 j.m. witaminy D dziennie, a osobom otyłym nawet 4000 j.m.
Jedz miód
Miód jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy. Łyżeczka miodu każdego dnia dostarcza organizmowi witaminy i mikroelementy wzmacniające układ odpornościowy.
Pij tran
Tran to bogactwo witamin i mikroelementów wzmacniających organizm. Warto go pić, zwłaszcza, gdy nasza dieta nie jest zróżnicowana i rzadko jemy ryby czy warzywa.
Jesień, fot. panthermedia
Herbaty owocowe
Herbaty z dzikiej róży, czarnej porzeczki, zawierają witaminy i minerały – dzięki czemu wzmacniają organizm. Ponadto rozgrzewają i są bardzo smaczne.